?

Sosial angst og vansker med å mestre studiet

Kvinne 20 . 17 September 2021
Spørsmål

Hei. Jeg starta å studere vernepleie i høst. Det jeg er sliter med i det siste er å mestre studiehverdagen, vi lærer så mye på en gang, føler jeg ikke har tid til å gjøre noe annet enn å bare studere og prøve å ikke gi glipp av noe. Men det som jeg innmari sliter med mest av alt er at jeg ikke mestrer å jobbe i en gruppe for skikkelig sosial angst (vil gjerne teste meg for dette og for depresjon) det går utover meg og gruppa mi som skal snart ha en framføring og jeg er ikke stand til å møte opp eller delta i gruppe møtene for forberedelser, tror heller ikke at jeg kan få komme opp til eksamen om jeg ikke fremfører. Hva skal jeg gjøre?

Kvinne (20)
Fagperson svarer
Hei

Det høres slitsomt ut å ikke få tid til å gjøre så mye annet enn å studere. Kanskje det kan hjelpe å høre at det er en vanlig opplevelse i starten av et studie. Det blir bedre!  Det første semesteret på et studie er ofte det mest krevende. Det er så mange nye ting man skal få oversikt over når man er student at det kjennes overveldende for mange.Når man begynner å studere på et nytt fag må man lære det meste fra bunn, allerede neste semester er det sannsynlig at du har litt mer oversikt. Det du tillegner deg nå er "knaggene" å henge kunnskapen på. Det er litt tungt, men hvis du gjør grunnarbeidet godt vil du tjene på det senere. 

Det kan også være at du kan ha nytte av å lære deg litt nye studieteknikker, fordi det er ikke sikkert at de du har med fra videregående hjelper deg like godt på det nye studiet. 

Svært mange studenter strever med sosial engstelse i grupper. Men det gjør det jo ikke mindre plagsomt! I SiO har vi mange gode hjelpemiddel for slike plager. 

Du er hjertelig velkommen til å ta kontakt med SiO Helse. Her har vi rådgivere og psykologer som kan hjelpe studenter med akkurat det du beskriver. Du kan få både individuelle samtaler og kurs. Du finner all informasjon du trenger her! Vi har lokaler på Holbergsplass, Blindern og BI og har ikke lange ventetider. 

PS. Mens du venter på time kan du kikke på SiO's selvhjelpsider. Der finner du info om både sosial angst, depresjon, et digitalt kurs i Stress og studiemestring. 

Lykke til! 

Hilsen psykologen 

 
Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?