Stress er en menneskelig reaksjon som skal gi deg ekstra energi når du står overfor en utfordring eller trussel. Stress kan gjøre deg raskere, mer utholdende, holde deg våken og fokusert. Men vi mennesker reagerer ikke med stress bare på reelle utfordringer, vi blir også stresset av imaginære trusler, som tanken på å stryke på eksamen, tanken på at alle andre er bedre enn deg, eller tanken på å dumme oss ut foran andre.

Identifiser typiske triggere

Hvis stress er et problem for deg, er første steg til en roligere hverdag å tenke gjennom i hvilke situasjoner stress oftest oppstår. Her er noen typiske triggere:

  • Dårlig tid. Tar du deg for lite tid til oppgavene du skal gjøre? Løper du for å rekke bussen hver morgen?
  • Prioriteringer. Sier du ja til for mye, og så har du egentlig ikke tid til det?
  • Mangel på mestringstro. Tenker du mye på alt som kan gå galt eller veldig kritiske tanker om deg selv og din evne til å prestere?

Klarer du å identifisere triggerne, er det lettere å gjøre noe med dem. Ofte er ikke oppgavene eller situasjonene i seg selv uløselige, men kombinasjonen av flere ting på en gang, som bringer deg over til neste råd:

Gjør en ting av gangen

Det gjør deg faktisk også gladere, viser lykkeforskning. Å gjøre en ting av gangen kan være å skille tydelig mellom jobb og fritid. Det kan være å holde seg til en oppgave / en artikkel om gangen, det kan være å skru av push-varsler eller legge vekk mobilen, det kan være å prøve å være oppmerksomt til stede i hver enkelt situasjon.

Finn din måte å roe ned kroppen på

Det er ofte slik at når vi stresser mye, tenker vi at vi ikke har tid til pauser eller trening. Men fysisk aktivitet, meditasjon, eller annen «nedetid» demper stress. Hvis stress er plagsomt i ditt liv, kan et godt grep være å få inn rutiner på dette daglig. Det kan være så enkelt som å gå turer i pauser mellom forelesning, yoga før du legger deg, ta en kveldstur med en venn, eller å gjennomføre «pustepauser» mellom to oppgaver.

Lær deg prioritering

Det kan føles som om ALT er viktig, og da hjelper det å lage en oversikt over absolutt alle gjøremål og oppgaver, for så å dele dem inn i følgende kategorier.

1)Hva må gjøres i dag? 2)Hva må gjøres i neste uke?
3)Hva kan utsettes til etter eksamen? 4)Hva kan utsettes til etter studieåret er ferdig?.
5))Hva kan gjøres hvis jeg får tid til overs?

Hvis du må ferdigstille en oppgave i dag, må noe annet utsettes, selv om det er noe du har lyst til å gjøre, eller føler at du burde gjøre. Klarer du å organisere deg slik, blir det lettere å se at det er tiden som ikke strekker til, i stedet for å skylde på din egen utilstrekkelighet.

Ikke tenk på stress som noe farlig

Det er stressende å være student, det er en normal reaksjon. Mange er bekymret for at stress kan gjøre dem syke, og hindre dem i å oppnå sine mål. En slik tankegang kan føre til enda mer stress. Forsøk å ikke gjøre stress til din fiende, vær takknemlig for at kroppen din prøver å forberede deg til å yte bra i en krevende situasjon. Vit at med øvelse og erfaring, og ved å følge rådene ovenfor, vil du mest sannsynlig oppleve økt kontroll og mestring over studiene. Gi det tid.