Forskere fra Folkehelseinstituttet og Universitetet i Bergen har undersøkt sammenhengen mellom søvnløshet, skjermtid og sosiale medier. Forskningen, basert på data fra Studentenes helse- og trivselsundersøkelse (SHoT 2022), viser at det er en sterk sammenheng mellom mye skjermtid og problemer med å sove.
Hvis du bruker skjerm en time ekstra etter at du har lagt deg, øker sjansen for å få søvnproblemer med nesten 60 prosent.
Innhold spiller ingen rolle
Forskerne undersøkte om ulike typer skjermaktiviteter påvirker søvnen forskjellig, blant annet med en hypotese om at sosiale medier ville påvirke søvn mer enn annen skjermbruk. Men resultatet av forskningen er klart: det er den totale skjermtiden etter leggetid som virker å ha størst betydning. Ikke hva man ser på. Det tyder på at det er selve tidstyveriet, at du utsetter leggetid, som er det største problemet.
Søvnekspertenes råd
Søvn er avgjørende for både konsentrasjon og hukommelse, noe som er viktig for læring. I tillegg er søvn essensielt for din psykiske helse og livskvalitet. Her er søvnekspertenes råd til deg som opplever søvnproblemer
- Etabler en fast kveldsrutine og legge bort skjermer 30—60 minutter før leggetid
- Skru av varsler, sett telefonen i nattmodus — eller legg den utenfor soverommet
- Vær bevisst på total skjermtid i løpet av døgnet og å unngå krevende aktiviteter sent på kvelden
- 87 prosent av studentene i undersøkelsen oppgir at de bruker skjerm etter leggetid.
- 33,8 prosent av studentene rapporterer at de har problemer med søvnløshet.
- Kvinnelige studenter er mer på skjerm etter at de har lagt seg, enn mannlige. 37,9 prosent av de kvinnelige studentene sier at de sliter med søvnen, mot 25,6 prosent av mennene.
Hva skal du gjøre dersom du likevel ikke får sove?
Det er lett å ty til telefonen når vi ikke får sove, men det kan altså gjøre søvnproblemene verre. For å hjelpe deg selv til en bedre søvn, bør du prøve å finne andre strategier enn å bruke telefonen. Her er noen tips:
- Planlegg «bekymringstid». Bekymring og grubling er en kjent søvntyv. Hvis du opplever tankekjør når du skal sove, kan det være lurt å innføre en «bekymringstid» på dagtid. Sett av et kvarter til å gruble og bekymre deg mens det er lyst. Dukker bekymringstanker opp når du skal sove, henvis dem til neste dags «bekymringstid». Du kan lese mer om hvordan du kan mestre bekymringstanker her.
- Får du inn nok bevegelse og motivasjon i hverdagen? En fysisk sliten kropp sover bedre. Forsøk å unngå å trene for tett opp mot leggetid, det kan gjøre deg mer våken. Du kan lese mer om hvordan du kan komme i gang med trening her
- Hva slags døgnrytme har du? Søvnbehov påvirkes av lys. Forsøk å stå opp til samme tid hver dag, også i helgene dersom du opplever søvnproblemer.
- Etabler en ny sengevane. Forsøk å finne noe som kan ta fokus vekk fra dagen som har vært og dagen som skal komme. Heller enn å ty til telefonen, kan du lese en bok eller løse kryssord eller sudoku?
Det tar tid å etablere nye vaner
Søvnproblemer kan sitte godt fast og være veldig frustrerende å ikke se resultater selv om du forsøker å endre. Søk hjelp dersom du opplever at ingenting hjelper. Det kan være fastlegen din eller en profesjonell samtalepartner i din samskipnad