Hva er tvangstanker?

Tvangstanker er uønskede, påtrengende tanker som kommer igjen og igjen. Tankene skaper mye innvendig stress og angst, og får du slike tanker, vil du gjøre alt du kan for å få de bort. Jo mer du prøver å ikke tenke på dem, jo oftere har de en tendens til å komme. Innholdet i tvangstankene blir også ofte verre og verre, som igjen fører til økende angst.

Det er helt vanlig å for eksempel bli i tvil om du husket å skru av kaffetrakteren. For at det skal klassifiseres som en problematisk tvangstanke, vil du eksempelvis bruke mer enn en time hver dag til å tenke på dette, og du vil for eksempel være så redd for at det kan forårsake brann, at du ikke klarer å slå deg til ro med tanken. Kanskje fører det også til at du faktisk går og sjekker, ikke bare en, men gjentatte ganger, om trakteren er avslått. Du vil da bli rolig for en liten stund, men så vil tvilen og uroen komme tilbake.

Mange kan forstå at tanken de har er en tvangstanke; at den er overdreven og urealistisk. Allikevel forårsaker den så mye ubehag, stress og usikkerhet, at de ikke klarer å «stole på» at det bare er en ufarlig tanke. Når vi blir redde, går kroppen i alarmberedskap. Når hjertet hamrer, du får vansker med å puste og hele kroppen reagerer som om den er i fare, da er det vanskelig å tenke fornuftig og klart. Der og da kjennes det som om det eneste riktige er å stole på tvangstanken.

Hva er de vanligste former for tvangstanker?

Tanker om bakterier og smitte, er vanlige tvangstanker. Alle kan synes bakterier og smitte er ekkelt, men når det blir en tvangstanke, kan tanker om smitte ta uhensiktsmessig mye tid, og du kan eksempelvis få økt trang til å vaske hender ofte. Du kan bli redd for selv å bli smittet av en sykdom, eller du kan bli redd for å smitte andre. Tvangstanker om sjekking (som kaffetraktereksempelet) eller andre ting som; «husket jeg å låse døra, har jeg skrudd av vannkrana?», er andre vanlige former for tvangstanker.

Du kan få tanker om å skade andre; «tenk om jeg dytter vennen min foran en buss». Slike tanker oppleves veldig ubehagelig, da det å skade noen faktisk er det siste du ville ønsket. Seksuelle tvangstanker er også vanlig, og da gjerne tanker om tabubelagt innhold. Seksuelle tvangstanker er kanskje de tvangstankene som oppleves aller mest skambelagt, da det gjerne kan være tanker som strider helt med hva personen faktisk har av seksuelle preferanser.

Hvordan håndtere tvangstanker?

Det kan være til hjelp å vite at i løpet av et døgn har vi flere titalls tusen tanker strømmende gjennom hodet. Det sier seg selv at ikke alle disse tankene kan være like nyttige eller rasjonelle. Du trenger derfor ikke å ta alle tanker som dukker opp på det største alvor. Noen kan du rett og slett la seile forbi og tenke; «ja,ja, der kom det en veldig rar tanke», og ikke gå inn i grubling over hvorfor nettopp denne tanken kom. Kjenner du pulsen stige og angsten komme: husk at dette ikke faktisk er farlig. Kroppen tåler dette ubehaget, og ubehaget vil gå over av seg selv dersom du bare lar angsten komme og ikke forsøker å stoppe den.

Noe av det aller viktigste du kan gjøre når du får en tvangstanke, er å behandle tanken nettopp som det; en tanke. Får du tanker om å dytte vennen din foran en buss, er det nettopp en tanke og ikke en handling som du er nær ved å gjennomføre. Det kan være fint å minne deg selv på at det er en forskjell mellom tanke og handling. Men hvis du har et talent for å få tvangstanker, kan det kanskje komme en snikende tvil om det faktisk er slik at du kan miste kontrollen og skade vennen din, bare fordi du har tenkt på det. Du gir altså dine egne tanker en nærmest magisk kraft. Men det er jo ikke slik at du kan få ting til å skje bare ved å tenke på dem, for da kunne du likeså godt ha tenkt at du ville blitt lottomillionær, og så hadde du blitt lottomillionær.

Hvis tvangstankene begynner å ta opp så mye av din tid at det går ut over hverdagslivet ditt, finnes det god hjelp å få. Det finnes spesialiserte team rundt i Norge som tilbyr behandling for dette. Snakk med fastlegen din, dersom dette er tilfelle for deg.