Ola snurrer rundt i kontorstolen sin og viser frem pc-utstyret sitt mens han forteller om da han flyttet til Oslo for å studere i 2020. - Jeg pakket med meg litt klær, og resten av bagasjen var pc-utstyret, sier han og smiler.

Ola forteller at spilling er og har alltid vært en stor del av hverdagen. Han mener det er en måte han kan koble av på. Etter en lang dag med skole eller jobb er det godt å komme hjem og koble helt av, fokusere på noe helt annet. Med en gang han setter seg ned i stolen kan han slappe helt av.

Et sosialt nettverk

- Mange tror fremdeles at spilling er usosialt og at man kaster bort tiden når man spiller. Dette er en helt feil oppfatning, og et syn som bør endres. Ola forteller videre om mange gode og viktige samtaler han har hatt på Discord. Samtaler han selv mener aldri ville funnet sted i virkeligheten.

-Det første jeg gjør når jeg åpner pc-en er å gå inn på Discord for å snakke med gutta. Vi snakker om alt fra nyheter og det som skjer i verden, til det som skjer i våre personlige liv. Det er enklere å ta de «vanskelige» samtalene om følelser på Discord, enn i virkeligheten. Det er på en måte litt enklere når du ikke trenger å se på ansiktet til den du snakker med. Vi snakker ofte om hvordan dagen vår har vært. Om du har hatt en slitsom dag, er det bare å si det som det er, og det er helt greit. Noen ganger prater vi om det, andre ganger ikke.

Samtalen vår går tilbake på at mange mener spilling er usosialt. Jeg spør om stemmer i headset egentlig er nok for oss sosiale individer, faktum er jo at man sitter på et rom alene og spiller. Dette har Ola flere tanker om. - Problemet med spilling er ikke at det er usosialt. Det er bare at noen ganger kan det være veldig vanskelig å prioritere riktig. Det kan være fristende å snakke med folk på Discord hele dagen, fremfor å gå ut og få dagslys. Særlig når det er ferie, da har det lett for å gli ut.

STUDENTSKRIBENT

Hei! Studenterspør redaksjonen har ansatt studenter til å produsere innhold på sidene våre. Denne artikkelen er derfor til deg som student, fra en student

Ønske om å stadig gjøre det bedre

Ola forteller at han spiller «League of Legends», som er et MOBA spill(Multiplayer online battle arena). Han har mange kompiser som spiller det samme, så det er alltid noen å spille med. - LOL er et type spill hvor du må investere mye tid og være veldig fokusert. Ønsket om å stadig gjøre det bedre og klatre på stigen er en av årsakene til hvorfor jeg brukte mer og mer tid online, forteller Ola.

Ola forteller at da det ble eksamenstid begynte han å merke problemene. Han forteller at han ble mer og mer opptatt av å gjøre det bra. I tillegg ble han irritert og sur dersom vennene ikke gjorde et bra game. Han ble veldig oppslukt i spillet, men ikke helt uten grunn ifølge han selv.

- Jeg innså vel i november en gang at studiene var mye vanskeligere enn forventet. Det krevde at jeg la inn en innsats, og jeg begynte å få panikk over at jeg lå så etter. Det var så mye å ta igjen, at jeg ikke orket å forholde meg til det.

Begynte å unngå alt og alle

Han sier han følte seg ganske hjelpeløs på den tida. Det kunne gå flere dager mellom hver gang han var ute og når han først gikk ut var det til butikken for å kjøpe en pizza eller to. - Jeg kunne høre andre studenter utenfor hybelen min klokka fire på natta og jeg hadde enda ikke vurdert å legge meg. Jeg orket ikke lenger å svare på spørsmål om hvordan det gikk og hva jeg hadde gjort den dagen, så jeg unngikk alt og alle. Det eneste han fikk til var å spille.

Ola forteller at han spilte omtrent 16-20 timer daglig. Han gjorde ikke noe annet. Han pustet Leauge of Ledends.

- Det er drøyt å spille 16-20 timer om dagen, alene mot fremmede. Men det var det eneste jeg følte jeg mestret. Hadde jeg et bra game fikk jeg skryt og anerkjennelse, noe som manglet på andre områder i livet. Det var fint å ha en arena hvor jeg kun fokusere på noe som ikke hadde konsekvenser for resten av livet.

Bestemte meg for å ta noen grep

Ola forteller at vendepunktet kom med juleferien. Han hadde ikke noe annet valg enn å la pc-utstyret bli igjen på hybelen og reise hjem uten det. Ola forteller at starten av ferien føltes som verdens undergang, men etter hvert ble ting lettere og han skjønte hvor avhengig han hadde vært. - Jeg reiste hjem til familien og spilte ikke på to uker, og det trengte jeg. I stedet var jeg med venner og familie og merket at det ga meg noe å være sammen med andre. Det var helt nødvendig for meg med en pause. Da jeg kom tilbake igjen til Oslo hadde jeg overskudd til å rydde hybelen og fjerne alle de vonde følelsene fra i fjor. Jeg bestemte meg for å ta noen grep.

Ola kan ikke se for seg en hverdag uten å spille, men han forteller at det fint går an å gjøre andre ting i tillegg til å spille også. - Etter juleferien bestemte jeg meg for å finne en ny hobby. Jeg har alltid elsket å spille fotball, så jeg bestemte meg for å dra på opptak for et amatør-fotballag som bare spilte for gøy. Heldigvis for meg ga de meg en plass på laget, og det har hjulpet meg med å balansere gaming og hverdagen.

Ola forteller om en verden på Discord hvor særlig gutter tør å dele av seg selv og hvor gode samtaler kan finne sted. - Når livet utenfor skjermen blir litt vanskelig, er det veldig godt å koble helt av i en virtuell verden. Men for å koble av fra noe, må jeg jo delta i noe virkelig også.