1. Snakk med noen

Del det som plager deg. Det kan være med en venn, foreldre, slektning, jobbkollega eller en medstudent som kjenner deg og vil deg vel. Om du ikke har en så nær person i livet ditt, kan du ringe Mental Helse som også har fått egen linje for studenter og er døgnåpent. Å være mindre ensom om å streve, kan lette trykket ditt og gjøre at du forstår deg selv bedre.

2. God søvnhygiene

Stå opp innen rimelig tid, og på ca samme klokkeslett hver morgen, selv om du ikke har sovnet før sent på natta/morgenen. Søvntrykket ditt øker over tid, og det blir lettere å sovne tidligere på kvelden. Ikke ligg i senga utover dagen selv om du føler deg elendig, stå opp og dusj med en gang, da vil du føle deg bedre. Om du ikke klarer det med en gang, kan du forsøke å gradvis redusere tiden i senga på morgenen.

3. Spis og drikk sunt og regelmessig

Maten vår er drivstoffet vårt og påvirker humøret vårt. Det er lett å ta snarveier i matveien når du føler deg nede, men sunn mat på studentbudsjett trenger ikke være så vanskelig

4.Beveg deg hver dag

Det er anbefalt med minst en halvtimes bevegelse, og helst utendørs mens det er dagslys. Det øker produksjon av søvnhormonet melatonin i hjernen som igjen sikrer bedre søvn og kan gi en bedre døgnrytme på sikt. Gå i rolig tempo om du vil la sansene dine våkne i forhold til omgivelsene rundt deg. Vær mest mulig tilstede her og nå i kroppen og pusten din. Du kan lage turavtale med en annen, eller beveg deg mye inne. Åpne vinduet og se langt ut mot horisonten hver dag, det er også bra.

5. Fysisk trening

All fysisk aktivitet hjelper, men du får ekstra boost av intensiv trening, som jogging, sykling og dans tre ganger i uka i minst 30-45 minutter. Det fremmer utskillelse av serotonin, noradrenalin og dopamin i hjernen din. Dette er naturlig antidepressivt og bedrer også kognitive funksjoner, spesielt hukommelsen. Etter 6 uker kan du merke en større forskjell i humøret, så ikke gi opp før det. Om intensiv trening er for krevende nå, prøv å gå raske turer der du får opp pulsen din noen ganger i uka. Yoga og all annen trening du har lyst til å drive med er også mer enn bra nok!

6. Reduser grubling og bekymring

Vær mest mulig tilstede i det du gjør mens det foregår. Nærværet er ofte mye bedre sted og være i, sammenlignet med tankene om det du forestiller deg skal skje eller analyser av deg selv i fortiden. Lær hvordan å bekymre deg mindre her.

7. Vær vennlig mot deg selv

Når man er deprimert eller nedstemt er det vanlig å tenke mye kritisk og dømmende om seg selv - noe som kan opprettholde og gi næring til depresjonen. Prøv heller å snakk til deg selv slik du hadde gjort til en god venn i samme situasjon. Minn deg selv i det minste på at dette går over.