?

Utfordringer i parforholdet - bli eller gå?

Mann 25 . 17 Desember 2021
Spørsmål

Hei. Jeg er i et samboerskap der trivselen minker. Samboeren min er psykisk syk og det merkes veldig på meg som kjæreste. Vi har vært sammen i flere år. En gang i tiden elsket jeg henne, men jeg vet ærlig talt ikke om jeg gjør det noe mer :(. Jeg er uendelig glad i henne, men de psykiske påkjenningene jeg blir utsatt for når hun er lei seg, eller i dårlig humør, ødelegger mine følelser. Jeg kan ikke snakke med henne om ting jeg føler, da blir hun bare trist og overtenker situasjonen. Det stresser meg at vi/hun vil kjøpe leilighet og at hun ønsker at jeg skal fri snart.. Helt ulike nivåer med andre ord. Jeg har satt lite grenser i forholdet, og det har nok mye med at jeg nå føler meg ofte overkjørt og "aldri" får "viljen min". Grunnen er igjen at hun blir så lei seg og sur. Vi har ikke sex noe mer, og dette gjør at jeg føler hun kun ønsker dette når hun "trenger" det (barn). Jeg klarer ikke bestemme meg for om jeg kaster vekk noe bra eller bør starte med blanke ark. Trenger hjelp.

Mann (25)
Psykolog svarer
Hei

Som i de fleste forhold vil det være både bra og uønskede ting som oppstår, slik at nok alltid også vil være bra ting man forlater dersom man ender et forhold for å starte med blanke ark. Av og til kan det å gå likevel være den riktige, endog tunge, løsningen.

Om man kommer styrket ut av utfordringer i et parforhold, avhenger særlig av hvordan man kommuniserer om sine vansker. Fra det du beskriver virker det som om du både har måtte ta særlige hensyn til din partner og samtidig at ditt behov for å formidle hvordan du har det resulterer i mer friksjon i forholdet. Dette er selvsagt noe som vil tære på din kjærlighet for henne, og som du ikke kan holde tilbake over tid. Nå som også store spørsmål som bolig, barn og giftemål kommer opp, aktualiseres tilsynelatende utfordringene i deres forhold enda mer.

Det er ingen god plattform for boligkjøp, ekteskap eller å bli foreldre at den ene parten ikke opplever at ens behov eller reaksjoner bli hensyntatt og føler seg presset til å ta store beslutninger. Heller enn at dette løser utfordringene dere står i, vil de nok bare intensiveres av dette. De grunnleggende utfordringene i forholdet deres, vil jeg si må kommuniseres om og tas opp, selv om en konsekvens altså kan være at din partner blir trist og overtenker situasjonen. Hun vil nok innerst inne ikke ønske at du frir til henne bare fordi du føler deg presset. 

Jeg vil råde deg til å tenke igjennom hvordan du selv har tatt opp med din partner de utfordringene du har opplevd så langt. Er det gjort med et jeg-forhold til budskapet du formidler heller primært anklage og ansvar til samboeren din? Har du også prøvd å gjøre utfordringene til et vi-prosjekt, der vi sammen må prøve å finne en bedre måte å kommunisere på fordi det tærer på forholdet vårt? 

Om du virkelig opplever at dine forsøk på kommunikasjon er gode og det likevel ikke lykkes å få til et bedre samspill, tenker jeg det er virkelig viktig at du tenker igjennom hvordan det vil bli å eie et hus sammen og ev. få barn. 

Vennlig hilsen,

Psykologen

Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?