Sett av tid til en samtale.

Ta utgangspunkt i hva du føler og tenker, og bruk «jeg-budskap». Det innebærer at du bruker setninger hvor du beskriver hva du føler, og ikke hva du tenker hva partneren din gjør feil. Vær tydelig og vis at du har bestemt deg, samtidig som du ikke trenger å rette fingeren på «alt» som er galt med den andre.

Vær forberedt

Vær forberedt på at den andre kan bli fryktelig lei seg, gråte og bli trist. Det kan også hende den andre blir sint og ikke forstår hvorfor du gjør det slutt. Det er viktig at du gjentar ditt budskap med utgangspunkt i dine egne tanker og følelser, og ikke begynner å vingle.

Avslutt samtalen

Når du har gjort det slutt og har sagt alt du har å si, så kan det være lurt å avslutte samtalen. Den andre vil kanskje forsøke å få deg til å bli værende, men det kan være smart å gå derfra. Både fordi du da viser med handling det du sier med ord, og for at hen kan få tid til å la budskapet synke inn. Blir du veldig bekymret for den andre, kan du eventuelt ringe en av vennene slik at hen ikke er alene rett etterpå, men kan få trøst av en venn.

Ikke ha "synd på sex"

Etter at det er slutt, er det viktig at du ikke ender dette med å ha «synd – på» sex. Dette vil bare forvirre ekskjæresten din, skape håp og forventinger og gjøre situasjonen vanskeligere enn den er.

Ikke bli bestevenner

Ikke bli bestevenner etter at det er slutt. Det kan godt hende dere vil klare å være venner etter en stund, men all erfaring tilsier at det er viktig å ha avstand, i alle fall den første tiden etter bruddet.

Husk at det er bedre å gjøre det slutt slik at dere begge to får sjansen til å gå videre og kanskje få nye relasjoner, enn at du fortsetter forholdet av redsel for at den andre skal bli trist. Selv om det kan være tøft i starten, er det bedre å være alene enn å være kjæreste med noen som egentlig ikke ønsker å være sammen med en.