?

Hva burde jeg gjøre når min kjæreste kan bli alvorlig syk hvis vi får barn?

Kvinne 25 . 13 November 2019
Spørsmål

Hei! Jeg og kjæresten min har vært sammen i ett år. Vi har et nært og godt forhold. Jeg er glad i barn og tenker mye på om vi skal få det. Vi har litt ulike syn. Jeg opplever ønsket om barn som et behov, noe vi skal få til på tross av vanskeligheter. Han ser alle problemene og mener at det å få barn nå er urealistisk, selv om han kanskje kunne tenke seg det etter hvert. På grunn av helsen hans vil det bli vanskelig for oss å bli gravide. Han blir også veldig påvirket av for lite søvn, dårlige rutiner, lite fysisk aktivitet og infeksjoner. Jeg er bekymret for at han kan bli alvorlig syk av belastningen. Jeg er derfor redd for å pushe på for mye for å overtale han til at vi skal prøve å få barn. Han har også en kortere forventet levealder, men han er frisk nå og ingenting tyder på noe annet. Vi har noe nettverk i byen som kan hjelpe oss med avlastning. På tross av utfordringer har jeg en (naiv?) tro på at vi kan klare det, og gir ikke slipp på mitt positive syn. Hva burde jeg gjøre?

Kvinne (25)
Fagperson svarer
Hei

Det å få barn er en beslutning man som par bør, så langt det lar seg gjøre, være enige om. Det kan høres ut som om du og din kjæreste har nokså ulike synspunkt på det på nåværende tidspunkt, og å overtale ham er neppe noen god løsning. 

Du beskriver et svært vanskelig dilemma. Du ønsker deg barn med en som potensielt kan bli alvorlig syk av det. Det innebærer at man bør tenke igjennom mange spørsmål og ikke tar forhastede beslutninger. Det kan være spørsmål som hvordan vil det bli med parforholdet hvis han blir alvorlig syk? Hvordan vil det bli både følelsesmessig for deg å oppdra et barn samtidig som din kjæreste er syk? Hvordan vil det bli for barnet å ha en far som kan være fraværende pga. sykdom? Hvordan vil du håndtere ujevn arbeidsfordeling dette måtte innebære? Kanskje kan dette være spørsmål dere bør ta opp med profesjonelle? Det kan være både å få informasjon om tilstanden fra hans behandlende lege, men også at dere får hjelp til å snakke ut om dilemmaene dette innebærer. 

Jeg vil ikke kalle din tro på at dette kan gå for naiv. Sammen kan man klare svært mye og med støtte fra familie og andre kan man få til det meste. Jeg tenker det er viktig at du bevarer din positive mentalitet, men vil understreke at dette er en beslutning du og din kjæreste er nødt til å ta i fellesskap for å få det til å fungere.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vennlig hilsen,

Psykologen, SiO Helse

Finner du ikke det du leter etter?