De aller fleste par krangler i blant, og mange tåler det helt fint. Samtidig vet vi at når vi krangler med noen, stiger følelsene våre, og inne i oss tar kanskje «Anger» fra Pixars «Inside Out» helt overhånd. Når både du og kjæresten din er veldig sinte og irriterte, er det vanskelig å snakke fornuftig sammen. Gottman, en nestor innenfor parpsykologi, har funnet at for hver negative ting du sier til din partner, så må du få sagt minst fem positive ting etterpå, for å reparere. Mange kjærestepar sier ting til hverandre som de egentlig ikke mener under krangler. Dessverre viser forskningen til Gottman at det ikke er så lett for oss å bare glemme det som er blitt sagt. Menneskehjernen er laget slik at den mye lettere husker negative ting enn positive, og derfor er det vanskelig for partneren din å glemme overdrevne eller sårende kommentarer selv om de er sagt under krangel. For å unngå at du vikler deg inn i en krangel, er det noen triks du kan lære deg.

Bruk «Jeg-budskap»

Forsøk å snakke ut fra ditt eget perspektiv. Når du er sint på kjæresten din og dere krangler, er du nok opptatt av å få frem hva du er sint på og hvorfor. Ofte vil du kunne si ting som handler om den andre, f.eks. «Du forstår ingenting», eller «du er lat som ikke har tatt oppvasken» og lignende. «Jeg-budskap» er å ta utgangspunkt i din egen opplevelse, og sette ord på hvilke følelser du har. For eksempel «Jeg føler meg trist og blir bekymret for forholdet vårt når du ikke forsto hva jeg mente» og «jeg blir så oppgitt når du ikke har vasket opp, for da føler jeg at du ikke bryr deg om meg». Når du tar utgangspunkt i dine egne følelser, trenger ikke den andre forsvare seg, som gjerne fører til at konflikten eskalerer. «JEG lat, hvem var det som vasket forrige gang?!» Jeg-budskap øker også sjansen for at kjæresten din kan få bedre forståelse for dine følelser.

Ikke si «alltid» og «aldri»

Når vi blir sinte, har vi en tendens til å bli bastante i det vi sier. For eksempel: «Du skjønner aldri hva jeg mener / du misforstår alltid». Dette er ord som lukker samtalen, som ikke bidrar til at den andre klarer eller tør å åpne seg, og som sannsynligvis også fyrer opp sinnet og irritasjonen til den andre. Ingenting er vel mer irriterende enn når noen andre påstår å ha fasiten på hvordan vi er. Det vil da være bedre å si: «Akkurat nå føler jeg at du ikke fikk tak i hva jeg mente, la meg forklare litt mer». Dette åpner for videre samtale.

Fokuser på eget bidrag

I parterapi snakker vi om at begge bør ha oppmerksomheten på seg selv, og så se på hva de selv gjør for å bidra inn i forholdet. Ved å tenke over hva du selv bidrar med inn i kranglene, kan det hende du klarer å unngå å si de kjipeste tingene. Klarer du å holde hodet kaldt, se på eget bidrag og gjøre ting litt annerledes, kan det hende at kjæresten din også blir roligere og gjør ting litt annerledes. Det viktigste etter en krangel, er evnen til å reparere og be om unnskyldning om noe har gått galt. Så om dere ikke klarer å la være å krangle og si kjipe ting til hverandre – forsøk i alle fall å reparere skaden etterpå, gå den andre i møte og snakk om hvordan dere vil ha det sammen. Hvis det er vanskelig, er dere også velkomne til en parsamtale hos oss i SiO rådgivning.