1. Observasjon

Sett ord på hva konkret du har observert, eller hva som har skjedd. Dette skal være så spesifikt og nøytralt at alle skal kunne være enige om at dette er riktig.
 • Riktig bruk:

  «Når du kom 15 minutter forsinket til vår avtale…»
 • Feil bruk:

  «Når du er så nonchalant at du ikke gidder å komme i tide…» (dette er ikke nøytrale ord, og det er formulert utfra antakelser om den andre, som du ikke kan være sikker på)

2. Tolkning

Forklar hvordan du tolket situasjonen du beskrev under «observasjon». Bruk Jeg-budskap.
 • Riktig bruk:

  «Da tenker jeg at du ikke verdsetter min tid, eller at du ikke synes jeg er viktig»
 • Feil bruk:

  «Du synes tydeligvis at din tid er viktigere enn min.» (Du tar ikke eierskap til at dette er DIN tolkning av situasjonen, som du ikke kan være sikker på)

3. Følelse[r]

Sett ord på hvilke følelser som vekkes i deg.
 1. Riktig bruk:

  «Jeg kjenner at jeg blir frustrert, og litt lei meg når det skjer»
 2. Feil bruk:

  «Jeg føler meg oversett» (Dette er en fortolkning av hva den andre gjør MOT deg, heller enn din egen reaksjon. Dette kan du gjerne si under «tolkning», men her vil vi legge til hva du føler når du opplever deg oversett).

4. Behov

Sett ord på hva som er ditt/dine behov.
 • Riktig bruk:

  «Jeg har behov for å føle meg verdsatt og respektert»
 • Feil bruk:

  «Du må skjerpe deg» (Det her sier ingenting om hvilket behov hos deg som er berørt).

5. Konkret ønske

Hva kan den andre gjøre helt spesifikt for å møte ditt behov?
 • Riktig bruk:

  «Jeg ville satt pris på om du kommer i tide fremover, eller at du gir meg beskjed så snart du kan om du blir forsinket, sånn at jeg vet at du er på vei».
 • Feil bruk:

  «Jeg vil at du viser meg mer respekt» (Det her er ikke konkret nok til at du kan være sikker på at den andre er enig med deg om hva det betyr å vise noen respekt).
Du trenger selvfølgelig ikke å alltid følge disse punktene, og heller ikke i den rekkefølgen. Det er spesielt nyttig å se over når du har hatt misforståelser med andre, eller der det ender opp i krangler. Du kan også bruke den til å forberede en samtale som du gruer deg til, eller er redd for skal tas på feil måte. Husk å være forberedt på at den andre kan være uenig i din tolkning av situasjonen, det kan jo hende at du tolket den andres intensjoner feil. Det betyr ikke at dine følelser, behov eller ønsker er gale eller kan overses, de er alltid sanne utfra ditt perspektiv.