?

Stresset i kroppen, tviler på forholdet, er sliten - hva kan jeg gjøre?

Kvinne 25 . 10 Mars 2022
Spørsmål

Hei, Jeg er litt stresset i kroppen for tiden. Jeg går siste året på et studie som jeg føler er feil for meg, jeg er på utveksling i utlandet og har skikkelig hjemlengsel. Jeg har også kjøpt hus med kjæresten min, noe som også stresser meg fordi jeg vet ikke om jeg ønsker å være sammen med han. Jeg har vært usikker i snart 2,5 år, men har bare håpet at det skulle gå over. Nå når vi kjøpte huset så kjente jeg etter en ukes tid at det bare er helt feil. Jeg sliter med søvn og kommer ikke på do. Jeg har det ikke noe greit der jeg er i praksis fordi jeg er så innmari trøtt og sliten hele tiden. Jeg gråter mye og vil bare lukke meg inne på rommet mitt. Hva kan jeg gjøre for å få det bedre? Med vennlig hilsen student i begynnelsen av 20-årene

Kvinne (25)
Sosionomen svarer
Hei

Det er ikke rart at du kjenner deg stresset i kroppen for tiden - du har fryktelig mye å tenke på. Det er dermed lett å forstå at du får vansker med både fordøyelse og søvn, og derfor blir sliten og trøtt. Når man er sliten og trøtt blir man også veldig lett på gråten, og får bare lyst til å isolere seg. Så fint at du skriver til oss, det er viktig å be om hjelp når du har det slik.

Det er ikke lurt å ta store beslutninger i livet når du har det tøft og vanskelig, fordi det kan være vanskelig å skille mellom hva du egentlig føler rundt noe når du er så sliten som du er.

Det høres logisk ut å fullføre et studie når du har kommet så langt, og det er lite du får gjort med huset som allerede er kjøpt. Akkurat nå.

I stedet kan det hende du skal forsøke å fokusere på "de små ting" en periode, ta en dag av gangen. Hva kan du gjøre i dag, som du liker og som kan gi deg ro? Det trenger ikke være stort; en gåtur, utforske en attraksjon i byen du er i eller en aktivitet som vanligvis gjør deg glad.

Finnes det noen medstudenter rundt deg som du har fått litt kontakt med, vil jeg anbefale deg å oppsøke disse. Kanskje en av dem vil være med deg på en sightseeing eller ta en tur på cafe? Å være sammen med mennesker, kan gjøre det lettere å få en pause fra vanskelige tanker.

Tvilen rundt studieretning deler du med mange. Vil det føles lettere dersom du bestiller en time ved et karrieresenter til du kommer tilbake til Norge? Å sette en dato for når du skal ta tak i dette i fremtiden, vil kanskje dempe noe av stresset i dagen i dag? Det er mange muligheter selv om du har valgt feil. Legger ved en lenke til en podcastepisode om dette, som vi har laget fordi vi ser at mange studenter sliter med det samme.

På sikt må du ta opp tvilen du føler til forholdet med kjæresten din. Kan du sette en dato for dette også? Når du kommer tilbake til Norge, og får sett huset og er sammen med kjæresten din, vil det mest sannsynlig bli lettere for deg å bli klar over om tvilen er så stor at du må gjøre noen endringer.

Ved å utsette disse store spørsmålene til du er hjemme igjen, og ved å ta en dag av gangen, kan du forhåpentligvis få litt pause fra alle bekymringene som skaper plager i hverdagen. 

Hvis du vil kan du kontakte samtaletilbud ved din samskipnad, slik at du får hjelp til å reflektere og sortere tankene og følelsene dine. Vi tilbyr videokonsultasjoner, så det går fint selv om du er i utlandet. legger også ved noen artikler om de temaer du nevner. 

Jeg ønsker deg masse lykke til!

Vennlig hilsen klinisk sosionom

Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?