Det er vanlig å tvile, men vi forventer ikke å gjøre det

Så når tvil oppstår, er det lett å lure på om forholdet er feil. Skal vi slå opp, selv om alt har vært bra til nå? Noen ganger er tvil et tegn på at det er et problem, som du trenger å løse. Men oftere kan tvil være et tegn på at det er forventingene dine til hva et forhold skal være, som ikke er realistiske. Ikke ta tvil som et bevis på at forholdet ikke har en fremtid.

Å tvile på egne følelser

Følelsene våre gjenspeiler våre behov og behovene våre svinger. Lørdag kan du kanskje kjenne en trang til å møte nye, spennende mennesker, være fri. Søndag vil du helst ligge på sofaen i en trygg og velkjent armkrok. I én setting kan det være attraktivt å ha en kjæreste som er utadvendt og sosial, i en annen, best med en kjæreste som velger deg fremfor å gå ut på byen. Å legge merke til egne følelser og behov, kan hjelpe deg å rydde opp i egen tvil. Er det egentlig kjæresten din det er noe galt med, eller har du et behov for noe spennende på andre områder i livet? Ofte oppstår tvil i et forhold når spenningen fra den nyforelskede fasen går over, selv om dette er den normale utviklingen i et forhold.

Å tvile på kjærestens følelser

Hvis det gjelder deg, tenk igjennom hvor tvilen kommer fra? Er det noe som blir sagt eller gjort, eventuelt ikke sagt eller ikke gjort? Da er det viktig at du prøver å snakke med kjæresten din, slik at hen kan forstå hvordan dette påvirker deg. Les gjerne denne artikkelen om kommunikasjon. Handler det om bekymring og frykt hos deg, som vansker med generelt å stole på andre, kan det være lurt at du selv jobber med slike tanker og følelser, for eksempel ved en samtale med rådgiver eller helsesykepleier. Det er viktig å huske på at vi uttrykker kjærlighet ulikt, at vi har forskjellige kjærlighetsspråk.

Hvilke forventninger har du?

Skal kjærlighet føles som å sveve på en rosa sky? Skal du ha sommerfugler i magen selv etter to år? Skal dere alltid gå rundt å ha lyst på hverandre og alltid ønske å gjøre de samme tingene? Svaret er nei. Tenk igjennom hvor forventingene dine kommer fra? Husk at par fremstilt i TV-serier eller på sosiale medier er regisserte, det viser aldri det sanne bildet av forholdet. Alle par har dårlige dager, uker og måneder. Kjipe samtaler, slapp sex og en kjæreste som ligger på sofaen og raper, når sjeldent feeden din.

Når du blir tiltrukket av andre

Det er normalt å fantasere om andre selv om du er i et forhold, det behøver ikke bety at det er noe galt mellom dere. Noen mennesker slår rett og slett inn på radaren vår og vekker interesse og attraksjon. Andre ganger kan det være et signal om at du savner mer lidenskap i eget forhold. Kan du finne måter å løse det på? Utroskap, er en helt annen sak. Da handler det ikke lenger om fantasi eller attraksjon, men om brudd på en avtale dere imellom og ødelagt tillit.

Et forhold er et stadig valg

Det å ta valg du ikke vet konsekvensene av, er vanskelig. Vit da at smerten i å velge, er det som gjør oss til mennesker. Du kan ikke ta valg på grunnlag av potensielle konsekvenser, som «hva hvis jeg angrer om fem år,» du må ta valg basert på her og nå. Et forhold skal være trygt, det vil si at du føler kjæresten er på ditt lag, og at dere ønsker det beste for hverandre. For å få et forhold til å fungere må dere begge gjøre en innsats, kanskje særlig når tvilen er sterk. Da blir det også lettere å ta et valg. Om det er å bli eller å gå, vil det uansett føles bedre å vite at dere gjorde en innsats for å få det til.