Hopp til innhold
?

Føler på så mange sterke følelser hele tiden, stress og kaos, er så sliten

Kvinne 22 . 01 Mars 2024

Spørsmål

Har det tungt for tiden. Men det har jeg hatt lenge, men det går opp og ned hvor mye jeg kan kjenne på følelsen. Kjenner meg ofte dum når folk spør hva det er, for selv om jeg så å si vet hva det er kjennes det ikke spesifikt nokt ut. Generelle bekymringer for fremtiden, er en ting. Stress som kommer i så mange situasjoner. Blir stressa av å tenke på vonde hendelser som har skjedd. Blir stressa av å føle jeg ikke duger nok, fordi tankene bare svirrer rundt over alt, og tenker gjerne ikke på noe spesielt, er bare ufokusert. Føler ikke det er noe pluss på folkehøyskole, i undervisning eller sosialt. Føler så mye, hele tiden, følelsene er så sterke! Stresset føles helt sykt vondt, at jeg vil banne og skrike. Tenker egentlig, iblant at jeg er på et bra sted, fordi jeg tenker på alt som er fint, da jeg prøver å ikke fokusere på det vonde. At jeg er ikke psykisk syk nå, som det jeg var i en periode. Men det er ikke lett, å ha det vondt. Er så stressa hele tiden, tankene er kaos, er så sliten

Kvinne (22)

Psykolog svarer

Hei

Det høres overveldende ut at sterke følelser, stress og kaos tar så mye plass i hverdagen din. Fint at du tar kontakt med oss i Studenter spør for kanskje å sortere litt og få noen innspill. 

Du beskriver en følelse av å kjenne deg dum (skam) over å ikke streve med noe som er spesifikt nok. Jeg treffer mange studenter som beskriver akkurat det! En skam og en skyldfølelse over at en egentlig ikke har noe å klage over og ikke burde føle deg slik. Dette blir en slags dobbelt straff. Du har det ikke bra, samtidig som du anklager deg selv for å ha det slik. Første punkt er derfor.

1. Selvmedfølelse

Gi deg selv medfølelse og støtte for hvordan du har det og din opplevelse av kaos og stress. Du er ikke teit, klagete, du har lov til å kjenne det du gjør. Som igjen handler om:

2.Toleranse og aksept for følelser

Følelsene du har gir deg viktig informasjon, og deg selv(hva liker du, hva provoseres du av, hva gjør deg ivrig, når får du behov for å sette grenser etc.),om andre mennesker og situajsoner. Følelsen dine gir deg også informasjon om dine behov: Hva trenger du når du kjenner at du har det vondt? 

Prøv også å rydde opp i følelseskaoset. En følelse av å ha det tungt, er du da lei deg? Tristhet er en følelse vi trenger for å bearbeide når noe ikke ble slik du hadde tenkt, når vi opplever tap og skuffelse. Det er da naturlig og viktig å kjenne på følelsen for å kunne gi slipp og gå videre? 

Du sier også at når du kjenner stress, får du vondt, også blir du sint og vil skrike og banne. Prøv å få litt tak i hva som ligger i det stresset? Er det noe du kan gjøre for at det skal bli mindre? Hva kan du ta tak i dag, og hva får du ikke gjort noe med nå?

Kanskje trenger du også å kunne løfte frem glede og takknemlighet, som er følelser du beskriver at du også kan ha. Disse følelsene virker mer på oss, når vi deler de med andre, eller kan glede oss på egne vegne.

3. Bruk av rutiner og vaner i hverdagen

Noen ganger skal vi ikke kjenne etter. De fleste av oss har ikke lyst til å stå opp mandag morgen, men vi gjør det bare. Det er en rutine i livet, som vi hviler på. Da bør vi ikke kjenne etter på hva vi føler/trenger etc. Det må være en balanse mellom å dytte oss selv i gang, og passe på at vi også får nok hvile.

4. Selvfølelse

Du plages av en opplevelse av at du ikke duger. Her kan du få hjelp av en støttende selvdialog, og å forsøke å gi deg selv selvmedfølelse. Du er bare et menneske. Vi gjøre alle feil innimellom, og vi er ikke og skal ikke være "perfekte" eller gode i alt. Vi må forsøke å være glad i oss selv, med våre styrker og svakheter, på samme måte som vi elsker venner og familiemedlemmer. 

5. Ellers kan jeg tipse deg om 5 grep som kan gi økt livskvalitet uavhengig av alder eller livssituasjon. Det er:

  • Vær oppmerksom: å øve seg på å være tilstede i det man gjør her og nå, det kan være at man gjør yoga, eller mindfullness-øvelser, eller at man tar inn sanseinntrykk mens man går tur eller lytter til musikk. 
  • Vær aktiv: Å være aktiv på ulike måter i løpet av dagen. Det kan være å gå en tur, spille sjakk, å gjøre noe aktivt som man liker. 
  • Fortsett å lære: Vi trives best når vi kan utforske noe nytt og kan strekke oss mot noe. Det kan være små ting, som en ny oppskrift, slå opp et ord man alltid har lurt på hva betyr, øve seg på gitargrep m.m.
  • Knytt bånd: Mennesker har et grunnleggende behov for å knytte seg til andre. Nære relasjoner er forbundet med økt livskvalitet og lengre levealder. 
  • Å gi: Forskning viser at vi føler oss bedre når vi gir noe til andre. Det kan være å hjelpe noen over gaten, gi av vår tid eller oppmerksomhet. Å hjelpe til som frivillig, ha kontakt med besteforeldre eller å gi noe til andre, kan gi økt livskvalitet.

Jeg vil også anbefale deg å sjekke ut appene du finner på vår selvhjelpsverktøyfane, Grubl og Tankevirus. Dette er nyttige verktøy for å få tak i tanker som surrer og styrer deg, og hvordan du kan gjenkjenne tankemåter som kan nedsette din livskvalitet.

Jeg håper du vil kunne få et godt forhold til deg selv og følelsene dine. Lykke til! 

Vennlig hilsen fra psykologen

Jeg synes også du bør lese: