?

Vanskelig å fullføre studier på grunn av depresjon og angst

Kvinne 27 . 25 Oktober 2019
Spørsmål

Hei! Jeg sliter veldig med depresjon og angst som går utover studiet. Har ingen venner på skolen og tar heller ikke veldig mye initiativ for å bli kjent med noen. Merker spesielt i eksamensperioden at det blir veldig tungt og ensomt å lese alene. Så begynner grublingen og angsten å ta overhånd. Enkelte ganger har det endt opp med at jeg har blitt så dårlig at jeg utsetter eksamen. Er det bare jeg som føler det slik? Hva kan jeg gjøre for å få det bedre med meg selv uten at det går utover studiet? Det er veldig vanskelig å holde motivasjonen oppe når du føler du er den eneste i en slik situasjon mens alle andre har en fin studietid. Jeg har prøvd i flere år på å fullføre studiet, men ender opp med at jeg gir opp. Jeg vil ikke gi opp! Jeg vil fullføre, men hvordan?

Kvinne (27)
Psykologen svarer
Hei

Så fint at du vil fullføre studiene dine. Det støtter jeg deg i! Jeg tror også du trenger å få støtte fra flere rundt deg! Det kan være vanskelig å ta kontakt med andre hvis man kjenner seg veldig redd og i tillegg har dårlige tanker om seg selv. Da kan man lett komme til å gruble mye. Gjerne i et forsøk på å finne ut hva som er feil, i den tro at man kan rette opp feilene og gjøre det bedre. Dessverre fører grubling oftest til at man blir mer nedstemt og mer engstelig. 

Jeg tror det ville hjulpet deg om du kunne delta i noen kollokviegrupper eller samarbeide med noen andre på studiet ditt. Kanskje kunne du snakke med en rådgiver på studiestedet? Kanskje kunne du få hjelp til å komme i kontakt med andre på studiet som også trenger noen å samarbeide med? Det er vanskelig for alle å studere godt uten samarbeid med andre.

Det er normalt å være redd og engstelig for ting, særlig det som er nytt og ukjent. Og som du sier, noen ganger kan man bli så redd at man gir opp. Angst kan aktivere kroppen så mye at det kan kjennes overveldende, men det er heldigvis ikke farlig. Det er også svært mange studenter som oppgir at de har depressive plager. Når disse plagene blir så store at de hindrer deg i å gjøre det du egentlig vil gjøre kan det være lurt å søke hjelp. Som student har du tilgang til tjenester som kan hjelpe deg. Her kan du sjekke hvilke tilbud din samskipnad har for noen å snakke med.

Jeg har tro på deg! Bare det at du tar kontakt her, er et godt steg i riktig retning. Fortsett med å søke råd og støtte fra andre. Lykke til!

Vennlig hilsen psykologen

 
Finner du ikke det du leter etter?