?

Avhengig av mobiltelefon og sosiale medier.

Kvinne 24 . 10 Februar 2021
Spørsmål

Hei! Jeg føler meg helt avhengig av mobiltelefonen og sosiale medier. Dette var ikke et problem tidligere, men har blitt det nå etter lesesalen stengte. Jeg klarer ikke å holde fokus på studiearbeidet på lik måte som tidligere. Jeg kan bruke flere timer(!!) på telefonen hver dag. Har dere noen råd? Føler jeg kaster bort masse tid uten at jeg lærer noe. På forhånd tusen takk!

Kvinne (24)
Fagperson svarer
Hei

Forstår at det er frustrerende å bruke flere timer på telefonen, når man egentlig ønsker å ha fokus på studiene. Og det er nærliggende å tro at det er flere som opplever det utfordrende å skulle studere hjemmefra og sliter med å holde fokus.

Forstår det slik at du ønsker noen råd for å klare å fokusere på studiene, og ikke bruke så mye tid på telefon. 

Først og fremst er det viktig å tilrettelegge for en god studiehverdag. Dette kan være noe som raskt faller bort når de dagligdagse rutinene vi har hatt tidligere faller bort. Som å gå til studiestedet, studere på en fast plass, pauser med medstudenter, pakke sekken og dra hjem for så ha fri.

Nå som hverdagen vår sentreres rundt et sted er det viktig å opprettholde noen av disse rutinene for å oppleve at vi er igang med dagen og mentalt innstille oss på sette igang med det vi skal.

Her kan et tips være å legge inn noen rutiner som får deg igang, som feks "å gå til studiestedet". Om det er en tur i nærområdet eller en løpetur, men kom deg ut og bli mentalt innstilt på å sette deg ned for å studere når du kommer inn igjen.

Ikke glem basale behov som næringsrik mat og nok søvn. Skal man holde fokus en hel arbeidsdag er det viktig å få nok timer med søvn og ha noe mat i kroppen før man starter. Skal man holde fokus over en lengre tid, kan det være lurt med jevnlig påfyll av næring, så ikke glem lunsjen.

Å legge opp en arbeidsplan for dagen kan også være et tips for å holde fokus. Legg deg opp en plan for dagen, for når du skal jobbe og når du skal ha pauser. Og her kommer bruk av telefon inn, sett av tid som du kan bruke på telefonen. Det kan være at du ønsker å bruke telefon i pausene, men bestemme deg for den tiden du skal bruke. Når du setter igang med arbeidsøkten, så legg bort telefonen. Helst et sted du ikke ser den eller når den fra der du sitter. Og slå av varslinger eller lyd og vibrering. Så kan bruk av telefon være en "gulerot" for å bli ferdig med en økt eller en arbeidsdag.

Du kan også starte en konkurranse med en venn, hvor lite tid klarer dere å bruke på telefonen løpet av en arbeidsdag? Sjekk ut Hold, som er en app der man kan konkurrere med venner om å tjene poeng for å ikke bruke mobilen.

Her er noen flere studiemestringstips til hjemmekontor, du kan sjekke ut.

Masse lykke til med studiene.

Hilsen sosionomen, SiO Helse

Finner du ikke det du leter etter?