?

Sliter med angst, selvskading og spiseforstyrrelser. Hva kan jeg gjøre?

Kvinne 21 . 09 Februar 2021
Spørsmål

Hei. Jeg har gått fast til psykolog på både bup og dps i over 8 år og jeg har måtte gi opp den behandlingen når jeg har flyttet til Oslo for å studere. Jeg har forsøkt å bli henvist til DPS her, men ble avslått og jeg får heller ikke plass på venteliste til noen psykologer eller behandling gjennom fastlegen min i SiO. Jeg begynner å bli ganske desperat etter hjelp og vet ikke hvor jeg skal gå med dette. Føler det ikke er noe hjelp å få. Jeg har absolutt ikke råd til å gå til noen private. Det jeg sliter med er sterk angst, selvskading og spiseforstyrrelser. Hva kan jeg gjøre?

Kvinne (21)
Fagperson svarer
Hei

Du beskriver en desperat situasjon der du opplever å ikke få hjelp, noe som må være svært krevende for deg. Det er leit å høre og noe du ikke skal sitte alene med. 

Fastlegen din er den som har det overordnede ansvaret for å sørge for at du får riktig behandlingstilbud. Vårt råd er at du bestiller ny time hos din fastlege for å finne et passende tilbud for deg. 

Når spesialisthelsetjenesten avslår henvisninger, gir de i avslagsbrevene ofte råd om andre behandlingsmuligheter, og kanskje kan dette være noe du kan ta opp med legen din. Avtalespesialister (private psykologer med avtale med det offentlige) fungerer litt annerledes, og de kan gi avslag grunnet kapasitetsmangel, d.v.s. ikke nødvendigvis fordi man ikke har "rett" på behandling. Det betyr at man i praksis kan trenge å prøve flere ganger for å finne en avtalespesialist som har kapasitet og som passer for de vansker med har. Alt dette er imidlertid litt komplisert, og avhengig av din spesifikke situasjon. Derfor er det meningen at fastlegen din skal kunne orientere deg om hva som er mulighet for akkurat deg. 

Fastlege vil også, hvis vedkommende vurderer det som hensiktsmessig, kunne ta kontakt med oss i SiO Psykisk helse for å drøfte om vi kan være et adekvat tilbud for deg. 

Tilstanden din virker sammensatt og det er vanskelig for meg å gi deg direkte råd til hvordan du kan håndtere det du står i uten å være bedre kjent med deg. Du skriver endog at du har vært i lengre tids behandling. Er det noe fra denne behandlingen du kan hente frem og anvende i den situasjonen du befinner deg i nå? Er det noen mestringsstrategier, ferdigheter eller gode indre samtalepartnere du kan sokne til? Finnes det andre utenfor hjelpeapparatet som du kan koble deg på og dele noen av dine vansker med? 

Det finnes også flere hjelpetelefoner, som kanskje kan bidra til noe lette for deg. Her er noen alternativer:

- Kirkens SOS på tlf. 22400040

- Mental Helse på tlf. 116 123.

Spiseforstyrrelsesforeningen har også en del tilbud i form av selvhjelpsgrupper, rådgivning og støttende samtaler (dog ikke behandling). 

Vennlig hilsen,

Psykologen, SiO Helse

Finner du ikke det du leter etter?