?

Kan man bli psykotisk av sterk sosial angst?

Kvinne 22 . 30 September 2021
Spørsmål

Hei! Er det mulig å ha en så sterk sosial angst at den faller ut i paranoia/psykose. Har en ekstremt sterk sosial angst, den er så sterk at i perioder så går jeg ikke ut av huset fordi jeg får så sterke fysiske symptomer. Som at jeg ikke føler at jeg ikke greier å gå på beina mine, får kraftige rykninger og rødmer og greier ikke å tenke klart. Av og til så kan denne angsten gli ut i paranoia og grensepsykotiske symptomer. Som jeg begynner å gå inn i nå igjen etter jeg ikke har hatt så sterke symptomer på noen måneder. Men mitt spørsmål er kan en panisk ekstremt sterk sosial angst gjøre deg grense psykotisk eller psykotisk? At hjernen min blir så belastet av angsten, at jeg faktisk av og til havner inn i en paranoid psykose der jeg tror alle er etter meg og prøver å skade meg. Har liksom begynt å tro at folk som sitter ute i bilen utenfor vinduet mitt er spioner som samler data om meg. Men jeg er ikke overbevist og det senker seg igjen, og jeg forstår at nå er jeg paranoid.

Kvinne (22)
Fagperson svarer
Hei

Jeg har ikke ekspertise på psykose, men på generelt grunnlag er det slik at veldig kraftig angst eller stress kan gi midlertidige grensepsykotiske eller psykotiske symptomer. Hvorvidt dette skjer avhenger av flere sårbarhetsfaktorer: f. eks. hvor mye søvn en har fått, om en har spist, belastninger i livet eller historien, og genetisk sårbarhet for psykose. 

Uansett hva vi kaller det du opplever så høres det slett ikke lett ut, og jeg håper inderlig at du får hjelp og støtte for dette! Har du ikke allerede kontakt med en behandlere så anbefaler jeg deg sterkt å booke time hos fastlege, som kan hjelpe deg med henvisning til riktig instans. 

Trenger du hjelp veldig raskt bør du kontakte legevakt på tlf 116 117 (eller møte opp). Er det fare for liv og helse bør man ringe 113. 

Vennlig hilsen fra psykologen, SiO Helse

Finner du ikke det du leter etter?