?

Så sterk sosial angst at jeg får selvmordstanker av muntlig fremføring

Kvinne 21 . 24 August 2020
Spørsmål

Jeg har så sterk sosial angst at jeg får selvmordstanker av tanken på muntlige fremføringer og lignende på skolen. Hva skal jeg gjøre? Det er ikke akutt, men det kan ikke være sunt å føle på dette, det er som tortur. Det føles ikke bra i etterkant heller. Sitter igjen med angst i flere dager. Det er ikke gøy å kjenne på disse følelsene, alt jeg vil er å ha det bra.

Kvinne (21)
psykolog svarer
Hei

Det er veldig vanlig med angst for fremføring, faktisk oppgir halvparten av alle studenter svært mye, eller en del redsel for dette (Kilde: studentenes helse- og trivselundersøkelse), så det er kanskje en trøst å huske på at du er i godt selskap, selv om det ikke merkes når du ser på andre.

Det høres dog ut som at det her skaper mye lidelse for deg, og da er det lurt å søke hjelp slik at du slipper å stå i dette alene. Vi vet mye om hvordan angst fungerer, og når man får riktig hjelp og utfordrer seg gradvis, så minsker angsten og man blir tryggere og tryggere. Jeg kan foreslå noen forskjellige alternativer så får du se hva du har lyst å prøve først:

1. Book time hos din fastlege og fortell om hva du opplever og hvordan det påvirker deg. Fastlegen kan gi råd, og vurdere om du bør henvises til f eks spesialisthelsetjenesten (det gjør man om det er "moderat til alvorlig" grad av psykiske plager med betydelig funksjonsfall). 

2. Undersøk tilbudet ved din samskipnad. Flere samskipnader har kurs som er utformet spesifikt for de med fremføringsangst. 

3. Om du vil lære mer på egen hånd: Det finnes en kjempefin videoserie om sosial angst som er laget av psykolog Magnus Nordmo. Du nevner jo bare angst for fremføring, det kan vi se på som en underkategori til sosial angst, jeg tror du vil kunne kjenne deg igjen i mye av det som blir forklart i den her serien, samtidig som kanskje ikke alt gjelder for deg. 

Om du noen gang opplever at selvmordstankene blir sterke, eller du trenger hjelp/støtte raskt: Ring legevakten på telefon 116 117. Ikke nøl med det, det er alltid bedre å ha ringt en gang for mye enn en gang for lite. 

Her kan du også snakke med noen anonymt:

  • Mental Helse: 116 123 (hele døgnet)
  • Kirkens SOS: 22 40 00 40
  • Chat med Kirkens SOS på www.soschat.no hver dag fra 18.30-22.30 (fredag frem til 01.30)

Jeg ønsker deg alt vel, og lykke til. Jeg er sikker på at dette er et problem som man kan løse med riktig hjelp, og litt tålmodighet. Vedlegger et par artikler som jeg anbefaler deg å se på. 

Vennlig hilsen fra psykologen

Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?