?

Hvordan vet man om man er deprimert?

Kvinne 23 . 10 Juni 2020
Spørsmål

Hei. Jeg lurer på hvordan man vet om man er deprimert. Jeg har akkurat levert siste eksamen for semesteret, noe jeg har virkelig sett fram til. Jeg synes våren hat vært veldig tøff men tenkt at det er pga av alt studiepresset og korona. Hadde tenkt at alt skulle bli bra når jeg fikk ferie, men følelsen er den samme, tomhet og tristhet. Jeg gråter mye, men verst er det når jeg ikke gråter men bare kjenner på en tomhet. Jeg har bare lyst til å være glad og lett, som jeg for eksempel var i fjor på denne tida. Blir bekymra for meg selv, alt kjennes så tungt og meningsløst. Jeg har aldri vært hos psykolog eller hatt det sånn før. Kan man bare plutselig bli deprimert?

Kvinne (23)
Psykologen svarer
Hei

Det du beskriver høres ut som noe vi i dagligtalen kan kalle å være deppa eller deprimert, men å vite om man er deprimert i klinisk eller diagnostisk forstand krever en mer systematisk klinisk vurdering av hvordan du har det, hvor lenge du har hatt det sånn, og hva som kan være beste forklaring på dette. Enten du fyller kriteriene for diagnosen depresjon eller ikke, høres det ut som du ikke har det så bra nå, og det synes jeg du bør ta på alvor. Det er nok mye å forvente å bare være glad og lett i livet, men jeg synes det høres ut som du har hatt det mer plagsomt over lengre tid, enn man kan forvente dersom det ikke foreligger en god forklaring. 

Som psykisk diagnose innebærer depresjon å fylle et sett kriterier knyttet til varighet og alvorlighetsgrad samt en kombinasjon av flere symptomer (og/eller "sykdomstegn"). Du beskriver at våren har vært veldig tøff, at følelser av tomhet og tristhet har vedvart over tid, at du gråter mye, at alt kjennes tungt og meningsløst, og at du er bekymret for deg selv. Slik kan man ha det iblant uten at det nødvendigvis bør betegnes med diagnosen depresjon. Det er derfor forståelig at du har tenkt at det kan skyldes alt studiepresset og korona og at alt skulle bli bra når du fikk ferie. 

Stress over tid, varige omstendigheter eller hendelser i livet som har medført kraftige følelsesreaksjoner, søvnproblemer og flere kroppslige sykdomstilstander kan bidra til at man får symptomer forbundet med depresjon, enten man helt fyller de diagnostiske kriteriene eller ikke. Man kan bli plutselig deprimert, men varighet og utvikling er vesentlig for diagnosen og det finnes flere diagnoser knyttet til depressivitet. Det må derfor gjøres omfattende vurderinger for å konkludere med diagnose.

Jeg vil understreke at å ha diagnose depresjon ikke er helt det samme som å ha en bestemt sykdom med en bestemt årsak, f.eks. sykdommen covid-19 med årsak i viruset SARS-CoV2. Å ha depresjon er å fylle noen kriterier, ikke å ha et symptomfremkallende fremmedlegeme i kroppen (se f.eks. artikkel om psykisk diagnose). Hvorvidt du fyller disse kriteriene eller ikke bør fortrinnsvis avgjøres av helsepersonell med relevant kompetanse, gjerne psykolog eller lege i direkte kontakt med deg.

Jeg har ikke nok informasjon til å gi deg et klart svar her. Det høres likevel ut som at du har god grunn til å ta plagene på alvor, om de vedvarer også etter at du har fått litt tid til å hente deg inn igjen etter studiepresset i kombinasjon med begrensningene knyttet til korona.

Hvis du fortsetter å ha det slik du beskriver, foreslår jeg uansett at du tar kontakt med fastlegen din eller samtaletilbud ved din samskipnad for vurdering av tilstanden din og for hjelp til å få det bedre. 

Lykke til!

Vennlig hilsen

Psykologen

 

Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?