?

Hvordan dele at man sliter psykisk?

Kvinne 22 . 23 April 2021
Spørsmål

Hvordan kan man lære seg å beskrive hva man sliter med psykisk og hvordan det også påvirker kroppen osv, og hvordan slutter man å få panikk, jernteppe og bli stum når man skal prøve og ev. slutte å ghoste og stikke av fordi man får panikk, jernteppe og blir stum

Kvinne (22)
Fagperson svarer
Hei, fint at du ønsker å forsøke å åpne deg om hvordan du har det. Det er vanskelig for mange å dele at man strever, og absolutt ikke uvanlig å kjenne at man får jernteppe og kjenner på en panikkfølelse.
 
For det første er det viktig å huske på at det du skal si ikke trenger å bli sagt veldig tydelig eller presist. Det er helt vanlig at det er vanskelig å finne de rette ordene for å beskrive hvordan du opplever å ha det. Forsøk å gi deg selv tid, og vis toleranse for at du synes dette er vanskelig og at det gjør deg engstelig. For mange finner de mer ut av hvordan de faktisk har det når de begynner å prate om det. 
 
Et sted å begynne, er å si noe om at det er veldig vanskelig for deg å beskrive hvordan du sliter. Det er kjempe fint om du kan si noe om hva som skjer med deg. "Jeg pleier å få jernteppe og bli helt stum". Hvis det er helsepersonell du skal snakke med, er dette en situasjon de er veldig vant til og kan hjelpe deg med. Dersom du skal åpne deg til en venn, er det viktig at du kjenner deg trygg på vennen din. 
 
For mange hjelper det å skrive ned tanker og følelser. Kanskje det blir litt klarere for deg hva du kan si, eller hvor du kan starte? 
 
Håper dette ga deg svar på ditt spørsmål. 
 

Vennlig hilsen SiO-psykologen

 
Finner du ikke det du leter etter?