?

Håpløse tanker, ingenting gjør meg glad, gråter lett. Bør jeg søke hjelp?

Mann 19 . 09 Juli 2021
Spørsmål

Sliter med håpløse tanker, alt virker meningsløst; omtrent ingenting gjør meg glad eller det som har gjort meg glad før, gjør det nå bare verre. Bryter mer eller mindre spontant ut i gråt flere ganger daglig. Slik har det vært i omtrent en måned. Burde jeg søke hjelp, «Noen å snakke med», eller går dette over snart? Har aldri vært typen spesielt begeistret for å snakke, (eller noe som helst sosialt,) så er usikker på om dette er noe for meg...

Mann (19)
Fagperson svarer
Hei
 
Du beskriver at du sliter med tunge tanker, nedstemthet, manglende glede  og det å gråte lett - det her er typiske symptomer på depresjon. Vi kan alle ha tunge dager med negative tanker og håpløshet innimellom, og det er vanlig. Hvis negative tanker, opplevelse av håpløshet, lavt energinivå og vanskeligheter med å gjennomføre oppgaver vedvarer over flere uker kan det være hensiktsmessig å søke hjelp. En depresjon vil stort sett gå over av seg selv, men med terapi vil du kunne få hjelp til å forstå hvordan en depresjon påvirker deg. I terapi kan du også bli mer kjent med deg selv og finne ut av hva som kan hjelpe deg å få det bedre. Ofte vil det også være fokus på hvordan du best kan hjelpe deg selv når du har det vanskelig, altså hjelp til selvhjelp. Hvis du ønsker å sjekke ut et selvhjelpsprogram for depresjon, vil jeg anbefale deg Magnus Nordmo sitt program for depresjon.
 
Det er mye forskning som viser at samtalebehandling vil være til hjelp ved depresjon. Det å ta kontakt med SIO - noen å snakke med -  er et steg i retning av å hjelpe deg selv. Du kan også snakke med fastlegen din om behandling for depresjon. 
  
Du kan også drøfte din sak helt anonymt hos ulike hjelpetelefoner. 

 Mental Helse: 116 123 (hele døgnet)
 Kirkens SOS: 22 40 00 40
 Chat med Kirkens SOS på www.soschat.no hver dag fra 18.30-22.30 (fredag frem til 01.30 )

 

Vennlig hilsen fra psykologen, SiO Helse

Finner du ikke det du leter etter?