?

Bekymret for venn som sliter med depresjon og selvmordstanker

Kvinne 20 . 26 Oktober 2021
Spørsmål

Hei jeg er bekymret for en venn. Han har gitt sterke utrykk for å være i depresjon og ha sucidale tanker, men han nøler/tørr ikke å ta kontakt. Han har ikke vært seg selv de siste to ukene

Kvinne (20)
Fagperson svarer
Hei, så fint at du har vært tilstede for vennen din, slik at han har våget å være åpen om hvordan han har det. Det å vise at man bryr seg med å være tilstede, er av stor betydning og gjør en viktig forskjell. Vi har laget en artikkel som omhandler bekymring for venner som har depresjon og selvmordstanker som jeg tenker vil være god hjelp til deg nå. Her får du noen konkrete forslag til hvordan snakke med vennen din og hvordan bistå med hjelp videre.
 
Det aller viktigste du kan gjøre, er å fortsette og være tilstede for din venn, samt anbefale han om å søke hjelp. Det naturlige første skrittet er fastlege. Du kan jo eventuelt også tilby deg å være med til fastlegen, hvis det kan oppleves som en trygghet for vennen din. 
 
Husk at det er vennen din som selv er ansvarlig for å ta imot tilbud om hjelp, også ditt tilbud om å bistå med å søke hjelp. Du står ikke ansvarlig for hans valg. Det er vanlig å kjenne på mange følelser når en venn strever på denne måten, som for eksempel maktesløshet. Samtidig kan du forsøke å minne deg selv på at din omsorg har enorm betydning! 
 
Dersom du får vite at vennen din har konkrete planer om å ta livet sitt, kan du ringe legevakten. Telefonnummeret til legevakten i Oslo er 116117.
 

Vennlig hilsen 

Psykologen i SiO Helse

Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?