1. Hvilke ting har jeg, og hvilke ting har kjæresten min?

Før man flytter sammen er det veldig lurt å kartlegge hva man har av ting. Kanskje du har bodd for deg selv i flere år, eller kanskje du flytter hjemmefra for første gang. Uansett er det lite gunstig om begge kommer med en tv hver og massevis av håndklær. Dette skjedde med meg og min kjæreste. Det endte opp med at ting tok mye unødvendig plass, når vi allerede bodde i en ganske trang hybel.

Tips: Lag en liste over de tingene dere vil ta med dere inn i deres nye hjem, og se om det er noe dere har likt av. Det kan også være lurt å snakke om hvilke nye ting dere trenger, og hvem som eventuelt skal kjøpe dette.

2. Økonomi -Hvem kjøper hva?

Dette er kanskje en litt kjedelig samtale, men en av de viktigste. Det å leve sammen med en annen person krever kompromiss og planlegging for at ting skal være rettferdig. Snakk sammen om hvordan dere vil gjøre det økonomisk. -Hva skal kjøpes inn til begge og hvem skal kjøpe det? Hvordan kan dere lage en ordning som fungerer for dere?

Tips: Jeg og min kjæreste har et Excel-ark med inntekter og utgifter. Dette gjør det enklere å spare penger og ha oversikt over hvem som bruker penger på hva. For oss er det viktig at vi bruker like mye penger. Vi har også et felles matkort som begge setter inn penger på ved utbetalt stipend og lønn. Dette bruker vi på å kjøpe felles mat.

3. Hygiene og vaskerutiner

For meg er hygiene veldig viktig, og dersom det er viktig for deg oppfordrer jeg til å ta en samtale om dette. Det å overnatte med en person er veldig annerledes fra å bo sammen med den. Snakk sammen om forventninger til hygiene og vasking. Det kan bli et stort irritasjonsmoment i hverdagen dersom den ene er mer obs på rydding og vasking enn den andre.

Tips: Det kan være lurt å ha én felles vaskedag i uka hvor begge bidrar like mye. I tillegg kan man på forhånd snakke om daglige vaskerutiner.

4. Enten så funker det, eller så funker det ikke

Tittelen sier seg selv. Du kan ta alle forhåndsregler i verden, lese masse tips, men ingen ting kan endre det faktum at enten funker det, eller så funker det ikke. Det er unødvendig å bruke massevis av energi på å engste seg over alt som kan gå galt.

Tips: Dersom dere vil teste å bo sammen kan det være fint å starte med å leie en bolig -ikke kjøpe. Da er det mye enklere å splitte opp dersom det skal vise seg at det ikke fungerer.

5. Lag tid til hverandre

Dersom dere tar steget om å flytte sammen, ikke glem at dere er kjærester! Når man går oppå hverandre i lengre tid og dagene flyter over hverandre kan man fort glemme å lage tid til forholdet. Snakk sammen om hvordan dere kan fortsette å gjøre forholdet interessant for begge parter.

Tips: Jeg og min kjæreste har en date-dag i uka, hvor vi bytter på å invitere til date. Dette kan være å lage en hyggeligere middag, se en film sammen eller dra ut å gjøre noe sammen.