Les leiekontrakten nøye

Når du har signert en leieavtale er du bundet av den, det er derfor viktig å ha leieavtalen og kommunikasjon med utleier skriftlig av bevishensyn. Siden leieavtalen blir bindende er det viktig å lese avtalen nøye slik at man vet hva man sier ja til før man signerer og at man ikke signerer på noe man er uenig i.Husleieloven åpner for at man kan avtale andre løsninger enn det som følger av loven, på noen deler av kontrakten. Husk også at det er lov å forhandle med utleier om hva som skal stå på ulike punkter i kontrakten, hvis det er noe man ikke vil gå med på.

Kollektiv: Vi anbefaler å ha egen kontrakt

Hvis du skal flytte inn i kollektiv er det lurt å ha din egen avtale, og ikke en felles leieavtale med de andre som skal bo i kollektivet. Det er vanlig at man har solidaransvar hvis man har en felles kontrakt. Dette innebærer at du er ansvarlig overfor utleier hvis de andre i kollektivet misligholder sine plikter ved å ikke betale husleie eller påfører boligen skader.

Hva er forskjellen på tidsbestemt og tidsubestemt leieavtale?

Hvis det står i kontrakten at leieforholdet varer til en spesifikk dato, for eksempel «Leieforholdet varer fra 01.08.2024 til 01.08.2027»., er det en tidsbestemt leieavtale. Det er fortsatt mulig å komme seg ut av leieforholdet i denne perioden gjennom å si opp, dersom leieavtalen åpner for at du som leietaker har oppsigelsesrett. Hvis det ikke står noe spesielt om hvor lenge leieforholdet skal vare i kontrakten, er det en tidsubestemt leieavtale. Da varer leieforholdet helt til en av partene sier opp kontrakten.

Sjekk om du har bindingstid/ikke rett til oppsigelse

Mange leiekontrakter har bindingstid. Bindingstiden kan gå ut på at man i en periode ikke har lov til å si opp kontrakten, eller at man bare kan si opp én gang i året. Hvis du signerer på en kontrakt med bindingstid vil det være veldig vanskelig å avslutte leieforholdet før bindingstiden er ferdig. Det betyr at selv om du flytter ut, er du forpliktet til å fortsette og betale husleie frem til bindingstiden er over.

Sjekk hva som er dine vedlikeholdsplikter i kontrakten

Hvordan vedlikeholdsplikten skal fordeles mellom utleieren og leietakeren er det lov å avtale akkurat som man vil. Hvem som skal ta vare på hva, og hvor mye vedlikehold man forplikter seg til å gjøre er det ingen grenser i husleieloven for hva som er lovlig å avtale. Satt på spissen kan det stå i kontrakten at før utflytt må leietaker installere nytt kjøkken og bytte gulv. Derfor er det viktig å sjekke dette punktet i kontrakten før man signerer.

Sjekk om kontrakten har en utkastelsesklausul

I noen kontrakter er det tatt inn en spesiell regulering av tvangsfravikelse. Det kan for eksempel stå at man som leietaker godtar at tvangsfravikelse kan kreves hvis leien blir betalt for sent, og det vises til tvangsfullbyrdelsesloven § 4-18 jf. § 13-2 (3) bokstav b. Hvis dette står i kontrakten kan utleier få deg kastet ut raskere enn etter den vanlige prosessen. Det er likevel viktig å huske på at utleier aldri kan kaste deg ut uten av namsfogden er involvert.

Depositum

Depositumet skal stå på en depositumskonto, utleier har ikke lov til å kreve at du overfører det til hens private konto. Depositumskontoen må opprettes av utleier og leietaker sammen, og den skal stå i leietaker sitt navn. Verken du eller utleier kan ta noe av depositumet før leieforholdet er ferdig. Du kan be om å få rentene utbetalt underveis. Utleier kan ikke kreve et beløp som er høyere enn 6 ganger månedsleien. Hvis du lurer på hvordan du kan få tilbake depositumet ditt, eller om ditt depositum er ulovlig, kan du ta kontakt med Jussbuss.