?

Tar det 16 år å bli kvitt generalisert angstlidelse?

Mann 31 . 09 Juli 2021
Spørsmål

Hei På Norsk Helseinformatikks hjemmeside står det at det tar 16 år å bli kvitt generalisert angstlidelse. Det samsvarer ikke med mye annet jeg har hørt, og det høres overraskende spesifikt ut til å være en så lang periode. Er det kanskje en skrivefeil? Skal det stå 1-6 år eller noe slikt? Jeg har vært i kontakt med dem, men de hadde ingen som kunne svare nå på grunn av ferie.

Mann (31)
Fagperson svarer
Hei

Jeg synes også det høres veldig merkelig ut å påstå at det tar 16 år å bli kvitt GAD. De har ikke oppgitt kilde på dette påstand, så det er fint du tok kontakt med NHI. 

Jeg har prøvd å lete etter informasjon om dette og finner ingen andre kilder på dette med 16 år. Det jeg finner er at uten behandling så har de fleste med GAD en kronisk forløp, dvs man fortsette å være plaget av symptomene. Men med behandling får mange gode resultater. Det er vanskelig å si noe sikkert om dette, fordi mange kan f eks oppleve betydelig bedring uten at man kan påstå å være helt "kvitt" problemene.

Uansett finnes det mange behandlingsalternativer; både psykoterapi og forskjellige type medikamenter. Jeg tror ikke at du skal henge deg opp i det NHI har skrevet, fokuser heller på å oppsøke den hjelp du evt trenger og på å jobbe med det som hjelper for deg, så vil du med tiden fungere bedre og bli mindre plaget. 

Vennlig hilsen fra psykologen, SiO Helse

Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?