?

Hva betyr alvorlig asperger syndrom?

Kvinne 21 . 20 Desember 2021
Spørsmål

Jeg har nettopp vært og blitt diagnotiser meg for aspergers. H*n sa til meg at jrg har en alvorlig asperger. Ikke autisme , men as. Hva er alvorlig? Jeg skjønner ikke med ordet alvorlig asperget. Takk for svar hilset en deppa person som ikke vet hva det betyr.

Kvinne (21)
Fagperson svarer
Hei,

Forstår at du blir lei seg og forvirret når du får høre noe om deg selv som er vanskelig å tolke og forstå. 
For det første regner jeg med at du har vært hos en fagperson, psykolog eller lege/psykiater, som kan sette diagnoser. I de nye diagnosemanualene er ikke asperger lenger en egen diagnose, men hører under autismespekterforstyrrelsene, som ses på som et spekter av ulike alvorlighetsgrader av autisme. Asperger syndrom er allikevel fortsatt mye brukt.

Autisme kan altså deles inn etter alvorlighetsgrad, Asperger syndrom er en mild form for autisme. Personer med Asperger syndrom har vanligvis gode læringsevner, gjerne normal eller over gjennomsnittlig god intelligens og ingen uttalt språkforsinkelse. Da ligger de på den siden av spekteret som regnes som velfungerende. De strever i ulik grad med sosial interaksjon og kommunikasjon, og har repeterende atferd og interesser.

Det er litt vanskelig å vite helt hva personen som diagnostiserte deg mente, men det kan hende at hen refererte til hvordan du fungerer i livet ditt. Påvirker din sosiale fungering livet ditt i stor grad? Hemmer deg deg og din utfoldelse? Det kan også tenkes at personen tenkte på plasseringen av din asperger på spektret/den dimensjonen/skalaen av autisme. Den rangeres jo fra mild til alvorlig. Ettersom din tilstand kan beskrives som asperger, utelukker den alvorlig autisme, men kanskje det som ble ment var moderat autismeforstyrrelse? Husk at alvorlig autisme ikke kan kategoriseres som asperger syndrom.

Jeg forstår at du synes dette var uklart, og jeg oppfordrer deg til å spørre vedkommende hva hen mente med alvorlig Aspberger. Dersom du ikke har noen ny avtale, kan du be om en samtale på telefon. Dette gjelder viktig informasjon om deg og din helse, så å be om en oppklaring er helt på sin plass. 

Ønsker deg lykke til! 

Vennlig hilsen Psykologen i SiO

 
Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?