?

Burde man gå til lege dersom man mistenker at man har asperger syndrom?

Kvinne 23 . 20 Juni 2022
Spørsmål

Hei! Burde man gå til lege dersom man mistenker at man har asperger syndrom? Jeg liker ikke å gå til legen, eller å snakke om meg selv, så derfor lurer jeg på om det er noen grunn til å gjøre det. Jeg har tidligere lest at man ikke diagnostiserer asperger syndrom hos voksne i Norge, med mindre man har store problem i hverdagen. Stemmer dette? For tiden har jeg ikke store problemer. Jeg har tidligere slitt med angst(udiagnostisert), som var ganske alvorlig på et tidspunkt. Den gangen søkte jeg ikke hjelp og det gikk over etter en tøff periode på 2-3 år. Problemet er at jeg ser ganske normal ut utvendig. Det er derfor ikke sikkert at jeg får en diagnose. Jeg ønsker en diagnose for å få en forklaring på hvorfor jeg er som jeg er, møte andre likesinnede og å få hjelp med hvordan man skaper relasjoner. Jeg ønsker ikke en diagnose fordi det innebærer flere møter med leger, psykologer, og mine foreldre og arbeidsplass ville trolig oppdage for første gang at jeg ikke er som alle andre.

Kvinne (23)
Fagperson svarer
Hei

Det er delvis riktig at man ikke gjør noen utredninger dersom pasienter ikke opplever redusert funksjon i livet, feks på skolen, jobben eller i sosiale relasjoner. Dette er en generell prinsipp i medisinen, og gjelder ikke bare Asperger syndrom. Tanken  er at hvis folk fungerer i livet og ikke har plager, så har de ikke behov for diagnoser eller behandling.

På den andre siden kan plagene være så store at det reduserer livskvaliteten, og skaper mye subjektiv lidelse selv om man fungerer på jobb og skole. Du skriver at din motivasjon for å få en diagnosen er å oppnå bedre selvforståelse, og hjelp til bedre sosial fungering. Dette er jo essensielt for god mental helse, og hvis du opplever at dette forhindrer deg fra full livsutfoldelse kan det være lurt å ta en prat med fastlegen om dette. En Asperger diagnose blir gjerne stilt i barndommen, og tilbudet til voksne pasienter er dessverre ikke like bra, men det finnes utredningsplasser også for voksne, som regel i habiliteringstjenestene eller i psykisk helsevern. 

Din fastlege kan henvise deg dit dersom dere finner ut at du kan oppnå bedre helse eller bedre fungering ved å gjennomgå en slik utredning. 

Mvh

Fastlegen, SiO Helse

 

 
Finner du ikke det du leter etter?