?

Holder jeg på å gå inn i en psykose?

Annet 23 . 07 Januar 2022
Spørsmål

Hei! Det er kanskje en rar ide å spørre om dette her. Men føles enklere og tryggere. Jeg lurer på om jeg holder på å gå inn i en psykose, ikke en ekstrem en. Gikk på gaten i går og føler at alle ser på meg og at jeg er skikkelig skikkelig vakker ( selvom jeg så ut som et vrak). Gikk forbi to menn og følte de sa hei til meg, men så gjorde de ikke det. Føler bare generelt at alle ser på meg og vet hva jeg gjør til alle tider. Har vært isolert i flere dager, kan ha med saken å gjøre. Er sengeliggende og tankene bare raser. Fordi jeg ikke stoler på mine inntrykk, som feks at jeg tror at noen sier hei til meg når de ikke gjør det. Dette skulle jeg sagt til psykologen min, men greier det ikke. Blir helt stum av presentasjonsangst. Har også en del traumer fra psykisk helsevern. Hva skal jeg gjøre? Det er sinnsykt vanskelig å snakke om sånne ting.

Annet (23)
Fagperson svarer
Hei

Hvorvidt du er i ferd med å bli psykotisk går dessverre ikke å vurdere sikkert utfra det du beskriver, uten å vite mer om deg og dine opplevelser. 

Det jeg kan være sikker på er at det er fint at du selv er oppmerksom på hvordan du har det, og at du stiller spørsmål om hvorvidt du trenger hjelp. 

Jeg foreslår at du gjør følgende:

  • Skriv ned (eller bare ta skjermbilde av spørsmålet du har sendt her) hvilke symptomer du opplever for tiden
  • Ta det med til psykologen din. Du kan vise bildet dersom du ikke klarer å si det med ord

Skulle ting bli forverret og du trenger akutt hjelp kan du ringe legevakt på telefon 116 117. 

Det viktigste er altså at du tar opp dette med helsepersonell, slik at du kan få riktig svar på spørsmålet ditt og hjelp med det du trenger. 

Som du selv skriver kan det å isolere seg også forverre symptomer (uansett om det er psykose eller annet), så jeg foreslår at du i mest mulig grad tar vare på deg selv ved å lage en struktur på dagen, sove på natten, spise minst 3 måltider, og bevege kroppen. 

Vennlig hilsen fra psykologen, SiO Helse

Finner du ikke det du leter etter?