?

Er redd for at mine tanker skal forårsake at flyet styrter. Hva kan hjelpe?

Kvinne 24 . 25 Februar 2022
Spørsmål

Hei, har nylig fått et psykisk problem som ankommer når jeg tar fly. Jeg er livredd for at mine tanker skal forårsake at flyet styrter. Så når jeg sitter på flyet tenker jeg bare på at jeg ikke må ha noen tanker i hode. Hvis jeg spiller tetris på flyet så får jeg en tanke inn om at «flyet kommer til å styrte hvis jeg taper dette spillet». Så jeg sitter der i intenst stress på grunn av dette. Får også livlige bilder i hode av at flyet styrter med lyd inni hode. Jeg følger ufrivillig med på alle lyder i flyet, feks hvis flyet ikke lager så mye lyd så tenker jeg at nå har motoren stoppet på grunn av mine tanker om at flyet skal styrte. Har egentlig aldri vært redd for å fly, synes heller det var gøy. Men nå er jeg livredd, føles ut som at jeg skal dø av denne angsten. Har også stemmer i hode når jeg tar fly, demoner som skremmer meg. Men dette skjer bare på flyet at det er så intenst. Holder alltid på å besvime etter flyet har landet. Hva kan hjelpe meg?

Kvinne (24)
Fagperson svarer
Hei

Det du beskriver høres ut som typiske tvangstanker. Det er relativt vanlig, og ikke farlig. 

Tvangstanker oppstår ved at man tillegger tankene mye "makt" og at man blir redd for dem eller deres konsekvenser. Tanker fungerer slik at når man prøver hardt å IKKE få dem så blir de gjerne sterkere og mer forstyrrende. Dette kalles for ironisk prosess

Når du prøver å motstå tankene, eller lar de styre din atferd så oppfører du deg "som om" det er sant at tankene dine er farlige. Det gjør at de vekker mer angst og ubehag, og opprettholder problemet. Løsningen er å akseptere tankene. Selv om ditt endelige mål er å bli fri fra dem, er den beste måten å gjøre det på å tenke "Det er OK at jeg har denne tanken – det gjør ikke noe om den kommer tilbake".

Når du først prøver dette vil du nok oppleve at det er vanskelig, men husk at verken angst eller tanker er farlige, og dine tanker har ingen sammenheng med hva som skjer i verden eller hvorvidt flyer styrter. Dersom du prøver dette mange ganger (uten å kjempe for å få dem bort eller å gjøre "ritualer" som å prøve å vinne i et spill) så vil du oppleve at ubehaget synker over tid, og du trenger ikke lenger å være redd for dine egne tanker. 

Her finner du et flott selvhjelpshefte for tvangstanker som forteller mer om hvordan de fungerer og hva du kan gjøre selv. 

Jeg vedlegger også en podcast der en student snakker med en psykolog i SiO om sine tvangstanker og får informasjon og råd. 

Lykke til!

Vennlig hilsen fra psykologen, SiO Helse

Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?