?

Føler meg ensom, men mitt sosiale batteri er tomt

Kvinne 20 . 04 Oktober 2021
Spørsmål

Hei! Jeg føler meg veldig ensom for tide. Er i et langdistanse forhold og det i seg selv er vanskelig, men på studie føler jeg at jeg ikke kjenner noen. De i kollokviegruppen min har fått mange venner og kjenner mange men jeg har bare dem. Jeg føler jeg ikke har overskudd til å være med på sosiale begivenheter og føler at mitt sosiale batteri nærmest er utbrent, men jeg har alltid elsket å våre med andre. Hva burde jeg gjøre?

Kvinne (20)
Sosionom svarer
Hei

Hva kan det skyldes at ditt sosiale batteri er uttømt tror du? Det blir vanskelig for meg å gjette på det, men det er et spørsmål som du kanskje kan prøve å besvare selv? 

Det er vanlig at det tar mye energi å bli kjent med nye mennesker. Når vi ikke kjenner andre godt er det lettere at vi blir mer selvgranskende og tenker mye på hvordan vi representerer oss selv. For mange er det vanskelig å slappe av da, og det kan ta mer energi enn det gir.

Mange studenter oppgir også at de føler seg rustne sosialt, etter den lange pandemien vi har vært gjennom. Det kan ta tid å bygge opp igjen sin "sosiale kondis". Kanskje hjelper det deg å tenke at det er det du jobber med nå, og at det er det som gjør at du føler deg uttømt? Som med annen trening, vil det bli lettere med tiden. Å ha et håp om at dette ordner seg med tiden, kan kanskje hjelpe litt?

Jeg vil anbefale deg å tenke gjennom hva du kunne ha ork til av sosial kontakt og aktiviteter nå, for så å begynne i det små. Kanskje ligger svaret her? Hvorvidt det er å ha noen å gå en søndagstur med, se en film med på en fredag, eller om det er å begynne på en aktivitet som interesserer deg, hvor vennskap kan oppstå etter hvert som du gradvis blir kjent med noen på den aktiviteten? Hvis du klarer å identifisere dette, kan du kanskje klare å etterspørre dette i dine omgivelser. For eksempel spørre noen om de vil være med på en gåtur i marka, eller se en tvserie sammen / lage middag sammen en kveld? Eller melde deg på en aktivitet som du interesserer deg for?

I tillegg kan det være lurt å passe på at dine basale behov er møtt; som søvn, sunt kosthold og fysisk aktivitet. Noen ganger overser vi de behovene når vi er ensomme. Å føle seg ensom er skikkelig vondt, men husk at følelsen er der for å motivere deg til å søke sosial kontakt med andre. Fordi vi trenger alle nære mennesker rundt oss.

Legger ved tre artikler til deg. To handler om ensomhet, en med tips til hvordan gå frem for å bli kjent med nye og en om å tørre å åpne seg mer for andre. Den siste handler om motivasjon, som jeg tenker kan være adekvat fordi du skriver at batteriet er uttømt.

Jeg håper du tar godt vare på deg selv i en tøff tid, slik at du du orker å mobilisere krefter til å fortsette å prøve å finne venner. For det er mange som kunne trengt en akkurat som deg, det er jeg helt sikker på.

Vennlig hilsen

Klinisk sosionom 

Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?