?

Usikkerhet i parforholdet, er det normalt?

Kvinne 27 . 01 Mars 2022
Spørsmål

De siste dagene har jeg kjent mye usikkerhet på forholdet mitt og om det kan vare over tid. Jeg har vært sammen med samboeren min i to år nå. Føler vi har et ganske bra forhold, men jeg er også usikker på om ekteskap og unger er i vår framtid. Jeg er i en alder hvor det et naturlig å tenke på barn i det minste, og har vell satt en "frist" for meg selv at om jeg ikke har unger når jeg er 30 så dropper jeg det. Det at jeg er usikker på om jeg vil gifte meg og ha barn med han (var en periode jeg så for meg å ha barn med han) så blir jeg usikker på om forholdet er noe å holde på. Jeg føler til tider at fordi jeg er usikker, så er det et tegn på at det ikke kan vare. Det føles ikke bra. Jeg tenker flere ganger på hypotetiske situasjoner hvor jeg må flytte fra han (har vært på jobbintervju hvor jeg må flytte om jeg får jobben) men samtidig blir jeg trist av å tenkte på å være uten han. Er dette normalt? evt. hva kan jeg gjøre for å føle det mindre slikt?

Kvinne (27)
Fagperson svarer
Hei

Det er helt normalt å være usikker i parforholdet, vi får mange spørsmål om dette.

Når vi tar valg, er vi ofte rasjonelle og tenker på fordeler og ulemper ved eventuelle konsekvenser av valget. Tvil er ofte frykt for å angre på konsekvensene av valget. (Tenk om det ikke går og jeg blir ulykkelig / Tenk om jeg møter en bedre partner senere og angrer). Ofte blir tvil et slags argument for at noe er galt.

Jeg tenker at det er viktig for deg å finne ut hva tvilen /usikkerheten handler om. Handler det om noe her og nå, sider ved partneren din du ikke liker? Er det i så fall noe du/dere kan jobbe for å endre på? Eller handler det om frykt for at noe skal endre seg i fremtiden, at du skal møte noen andre du liker bedre, at du skal ombestemme deg? Potensielle problemer som ennå ikke har skjedd, skaper bare utrygghet, uten at du har mulighet til å gjøre noe konkret med dem. Hvis tvilen du føler handler om dette, kan det beste rådet være å forsøke å legge vekk slike tanker, og forsøke å fokusere mer på her og nå. Hva kan du gjøre i dag, for å ha en fin dag med partneren din?

Samtidig skriver du at du har laget deg en frist for å få barn. Er det slik at du vurderer forholdet opp mot denne fristen? Kan dette være med på å skape tvil? Å få barn er et valg som er større enn å velge en partner. Mange oppgir at de ikke er klare for / ikke vil ha barn i tjueårene, men oppdager at følelsene endrer seg i begynnelsen av 30 årene. 

 

Jeg vil anbefale deg å snakke med venner om dette. Hvordan tenker de? Hvordan er det for deg å si dette høyt? En åpen dialog om livsvalg, ambisjoner og håp for fremtiden sammen med kjæresten din, vil nok også kunne hjelpe deg.

Om du ønsker det, kan en samtale med en av oss rådgivere i SiO også hjelpe deg til å sortere i tanker og følelser.

Lykke til

Vennlig hilsen

Sosionomen, SiO Helse

Finner du ikke det du leter etter?