?

Kjæresten min slår seg selv, hva skal jeg gjøre?

Kvinne 25 . 29 Januar 2021
Spørsmål

Kjæresten min har en tendens til å slå seg selv når han blir frustrert eller sint på seg selv. Han slår lår og hodet de gangene jeg har sett. Jeg vet ikke hvordan jeg skal håndtere det eller om det er normalt, om detter er noe han kan avlære. Han er ikke voldelig ellers, selv de gangene han har blitt veldig sint har han aldri oppført seg aggressivt mot meg. Han har fortalt han slet mye med sinne når han gikk på barne og ungdomsskolen så jeg vet ikke om det kan være knyttet til det elns

Kvinne (25)
Psykolog svarer
Hei, jeg tenker at dette handler om selvskading. Selvskading defineres som skade en person har påført seg med vilje, uten intensjon om å dø. Det kan være være ulike former for selvskading, fra kutting, kloring og det å slå seg selv blant annet. Det kan være ulike grader av selvskading, fra milde til mer alvorlig selvskading. 

Det er forskjellige grunner til at en person skader seg selv, og dette varierer fra person til person. Du skriver at kjæresten din slår seg selv når han er sint og frustrert over seg selv, og for mange handler selvskading om å mestre overveldende og vanskelige følelser som sinne, angst eller tristhet. For andre kan selvskading handle mer om det mellommenneskelige, hvor du søker støtte eller prøver å unngå vanskelige krav. Det er cirka 18 prosent av ungdom som skader seg selv, mens det er et lavere tall hos voksne, ca 4 prosent. Kilde: Helsedirektoratet. 

Selvskading er en mestringsstrategi man har funnet frem til for å forsøke å løse det som kjennes vanskelig. Det kan derfor være krevende å slutte uten at personen har funnet frem til andre måter å håndtere de vanskelige følelsene på. Du skriver at du har sett at kjæresten din slår seg selv, og da har du en mulighet til å snakke med ham om det. Jeg vil anbefale deg å tørre å stille spørsmål om kjæresten din ønsker å søke hjelp for å finne andre mestringsstrategier for å forstå og mestre følelser. Det er jo et valg som din kjæreste må ta, men det finnes god hjelp hvis han ønsker det. Hvis kjæresten din er student kan han søke hjelp via sin samskipnad, eller han kan snakke med sin fastlege om ulike behandlingsmuligheter. 


Vennlig hilsen 

Psykologen 

Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?