?

Kjæresten blir lei seg og rakker ned på seg selv når jeg tar opp noe.

Kvinne 21 . 28 April 2022
Spørsmål

Hei. Jeg og kjæresten min har vært sammen i to år og har det ganske bra sammen. Problemet er imidlertid at jeg sliter med å ta opp ting med han som er viktig for meg. Jeg er en konfliktsky person, og det pleier ofte å bygge seg litt opp hos meg før jeg klarer å si ifra. Jeg blir ofte stille og mutt en stund før jeg klarer å si hva det er som plager meg. Når jeg forteller han hva det er, så blir han alltid så veldig lei seg og begynner å gråte. Under samtalen rakker han ned på seg selv og er alltid enig med meg. Jeg synes ikke dette er noe greit, og vet med meg selv at det er mange ting jeg også må gjøre annerledes. Jeg vet ikke om det er noe med måten jeg sier ifra på? Under samtalene så begynner jeg også å rakke ned på meg selv samtidig som jeg forteller han hvor mye jeg verdsetter han og elsker han. Jeg får alltid så dårlig samvittighet for å ha tatt opp ting med han. Dette begynner å bli et så stort problem nå at jeg vet ikke helt om jeg klarer dette mer. Hva skal jeg gjøre?

Kvinne (21)
Psykologen svarer
Hei

Dette høres vanskelig ut, og jeg skjønner godt at du ønsker å få til en endring. 

Kjæresten din blir lei seg og kritiserer seg selv når du tar opp ting du ønsker å endre på, og det fører til at du lurer på om det er noe ved din måte å kommunisere på som er galt. Jeg kan selvfølgelig ikke vite sikkert, men jeg tror ikke det. Jeg får heller inntrykket av at han dette er en sårbarhet hos ham, som ikke trenger å si noe om deg eller måten du snakker på. 

Jeg tror det er litt viktig for deg å huske på når du tar opp ting: du har ikke kontroll over, eller ansvaret for, hvordan den andre reagerer på dette. Andres følelsesmessige reaksjoner er alltid en kombinasjon av det som skjer nå, og hele deres livshistorie (tidligere relasjonelle erfaringer, selvbilde, etc). 

Når vi snakker med hverandre hører vi aldri bare det som sies, vi tolker nemlig det som skjer. Man kan kanskje mistenke at når du gir en konkret negativ tilbakemelding om noe til kjæresten din så blir dette tolket som noe større: f eks "jeg er ikke god nok" eller "jeg kommer til å bli forlatt". 

Mitt forslag er at dere begge to sammen ser på artikkelen jeg har vedlagt om kommunikasjon. Det er et verktøy for å rydde i kommunikasjon og få tak på hvilke tolkninger og følelser som spiller inn, og som ellers ofte blir usagt når det blir vanskelig mellom oss. 

Jeg vedlegger også en artikkel om kjærlighetsspråk, som kan være hjelpsom mtp hvordan dere generelt viser kjærlighet, og hva som gjør at dere føler dere trygge på hverandre. 

Lykke til!

Vennlig hilsen fra psykologen, SiO Helse

Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?