?

Hvordan roe ned tanker om mulig utroskap?

Mann 25 . 18 Mars 2020
Spørsmål

Jeg har vært i to forhold tidligere som begge endte ved at motparten var utro. Dette har gjort at jeg har vanskelig for å holde meg rolig i det nye forholdet jeg har fått. Hver gang hun bruker tid på å svare på enn melding eller når jeg ser at hun har vært frakoblet sosiale medier i en stund så blir jeg veldig urolig å tenker at nå er hun me en annen. Jeg begynner å overtenke veldig mye og blir dårlig å får enn uggen følelse i magen. Dette fører til at jeg mister all energi, får ikke såve, klarer ikke å konsentrere meg og får ikke til å spise. Hun har ikke gitt meg noen grunn som fører til disse tankene. Hvordan kan jeg roe meg selv ned når dette skjer?

Mann (25)
Fagperson svarer
Hei

Det er ikke så rart at du kjenner deg usikker. Vi lærer av tidligere erfaringer. Det gir oss en form for trygghet når vi tror vi kan forutsi hva som vil skje i framtiden ut i fra det vi tidligere har opplevd. Men vår erfaring er jo tross alt veldig begrenset, og enkelthendelser kan ikke gi oss generell kunnskap om noe som helst. At du har opplevd utroskap to ganger sier ingen om hva du vil oppleve i framtiden. Allikevel så er hjernen vår laget sånn at vi husker emosjonelt sterke hendelser veldig godt, og vi har en tendens til å tro at de sier oss mer enn de egentlig gjør.

Vi kan hjelpe oss selv ved å minne oss om at det som har skjedd er fortid. At det har skjedd, og at det var vondt. Når minnene kommer og blander seg med bekymringer, så igjen, holde fast ved det du vet. Det som har skjedd har skjedd. Det er forbi. 

Så var det framtiden da. Du ber om hjelp til å roe tankene. Her er noen råd:

1. Du kan snakke med kjæresten på et generelt plan om utroskap og om hvilken holdning dere har til det. Dere kan på denne måten bli bedre kjent med hverandre og med hverandres verdier. Kanskje også med hverandres erfaringer? 

2. Ikke prøv å forutsi framtiden. Lev den. Litt og litt. Ikke prøv å finn ut av ting gjennom å fantasere om hva som kan skje. Du vil aldri klare å finne ut av det ved hjelp av tanken uansett.

3. Usikkerhet er en følelse vi alle kjenner. Særlig når vi er forelsket. Øv deg på å tåle følelsen. Ikke dykk ned i den ved å bekymre deg eller ved å fantasere om mulige utfall. Prøv heller ikke å ta den vekk ved å prøve å få kontroll på alt som gjør deg usikker. Du kan umulig vite hva kjæresten din foretar seg til enhver tid. ikke prøv på det, men la det være. Gjør andre ting. Følelsen av usikkerhet vil komme og gå, og så vil den gå over av seg selv. 

Det finnes en bok som heter "After the Affair" av Janis A. Spring som kan være en hjelp til å gå dypere inn i dette teamet, om du ønsker det. 

Lykke til :)

Vennlig hilsen

Psykologen SiO Helse

Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?