?

Hvordan kan jeg stole på folk igjen, og vite at jeg ikke har gjort feil?

Kvinne 22 . 23 Mai 2022
Spørsmål

For en stund tilbake kom jeg ut av et forhold som jeg i retrospekt har sett at ikke var spessielt sundt for meg. Partneren min fikk meg til å slutte kontakt med mange av vennene mine og rykket mye ned på selvtilliten min med å si at jeg var dårlig for de rundt meg og jeg startet å tro på det. Jeg unnskyldet dette med at hen slet mye selv og jeg trodde jeg kunne hjelpe. Når jeg prøvde å komme meg ut av det var jeg redd for at hen skulle skade seg selv på grunn av det, noe som gjorde det til en vanskelig situasjon. Forholdet er over nå og jeg har sluttet mye av kontakten, men får fortsatt meldinger og hen har spred rykter om at jeg har vært en forferdelig kjæreste og kommet med utagn som slettes ikke er sant, noe som har gitt meg store konsekvenser. Dette påvirker meg mye og jeg sliter med å konsentrere meg, få selvtillitten min opp igjen og å stole på folk. Er det noen jeg kan snakke med og hvordan skal jeg vite at det ikke er jeg som har gjort noe feil?

Kvinne (22)
Fagperson svarer
Hei,


Så trist å høre at du har opplevd en så vond og usunn relasjon med en kjæreste. Samtidig er det godt å høre at du har tatt grep når du etter hvert har kjent så tydelig at denne personen ikke var bra for deg. Heia deg! Det er utrolig vanskelig å avslutte en relasjon med en som truer og skremmer med å skade seg selv. Så ros deg selv for at du klarte å stå i den frykten. Det var modig av deg, og gjennom denne handlingen har du vist deg selv stor respekt og omsorg! Du har kommet langt!

Nå sitter du igjen med at din eks sprer rykter om deg. De som kjenner deg vet at dette ikke er sant, og de som kjenner hen vet kanskje også at hen kan si slike ting etter å ha blitt såret og avvist? Allikevel forstår jeg at det kan kjennes både sårt og frustrerende at slike rykter går om deg.

Det er veldig viktig at du tar kontakt med vennene dine igjen. Be om unnskyldning for at du tok avstand, og forklar hva som gjorde at det ble slik. Du må våge å ta sjansen på at det finnes mennesker rundt deg som vil deg vel, og som du kan stole på. Vi kan ha mange mennesker rundt oss, men det er ikke alle vi kjenner oss trygge nok til å dele det vi har som er veldig sårt. Kjenn etter hvem disse menneskene er i ditt liv? Er det noen du kan ta kontakt med? Noen du kjenner litt, men som du føler kan ha potensiale til å bli en nær venn? 

Spørsmålet du stiller om hvordan du skal vite om du har gjort noe feil, er et veldig viktig spørsmål. Du har dine opplevelser, dine følelser og behov. Du vet selv hvordan denne personen fikk deg til å føle deg. STOL PÅ DET! Ingen annen kan fortelle deg hvordan du skal føle eller oppfatte noe. Samtidig har andre rett til deres opplevelse. Men det er viktig at du "gyldigggjør" (validerer) det du kjenner. Du kan også oppnå dette ved å fortelle om dine opplevelser til andre nære, som kan bekrefte at det er naturlig å reagere slik du gjorde/gjør ut fra hva som har skjedd. Til sist vil jeg si at alle gjør feil, men i gode relasjoner klarer man å snakke sammen om dette og "reparere", altså be om unnskyldning og eventuelt forsøke å endre sin atferd, dersom noe gjør partneren lei seg etc.

Husk å støtte deg selv i denne tiden. Ved å ha erfaringer med slike relasjoner, kan du lære mye om deg selv. Hva trenger du, hva ønsker du deg av en partner, hvordan sette grenser når noen tråkker over dine grenser og ikke behandler deg bra? Du lærer mye, som gjør deg bedre i stand til å velge gode mennesker rundt deg! 

Lykke til! 

Vennlig hilsen Psykologen i SiO

 
Finner du ikke det du leter etter?