?

Hvordan kan jeg legge tanker om en dårlig relasjon bak meg?

Annet 21 . 11 Mai 2022
Spørsmål

For omtrent et år siden holdt jeg på med en person som ikke behandlet meg noe særlig bra. Jeg forsto etter hvert at dette ikke var en god relasjon for meg å være i, og kuttet derfor all kontakt. Problemet er at jeg fortsatt tenker mye på denne personen. Jeg kan fortsatt huske på negative ting hen sa til meg, og det gjør meg usikker på meg selv. Jeg er sint på meg selv for at jeg ikke reagerte raskere, ikke klarte å sette grenser tidligere, og si hva jeg egentlig mente der og da. Har dere noen tips til hvordan jeg kan legge dette bak meg og slutte å tenke så mye på det?

Annet (21)
Fagperson svarer
Hei,
Det høres bra ut, at du forsto at en person ikke behandlet deg særlig bra og at dette ikke var en god relasjon for deg. Å innse årsaker til at en ikke har det bra, er et viktig skritt til å kunne gjøre endringer for å få det bedre, og det virket som du fikk til det.
Nå høres det ut som du har utfordringer med at minner fra relasjonen fremdeles plager deg, at du er sint på deg selv for at du ikke raskt nok klarte å ta bedre vare på seg selv i situasjonen du var i og at du tenker og/eller kjenner mye på det som hendte eller burde hendt i forholdet til personen. Jeg tror det er vanskelig å bli helt kvitt dårlige minner, men jeg tror minnene kan bli mindre plagsomme for deg. For å lykkes med det, tror jeg det er flere veier å gå, men jeg tenker særlig på å endre hvordan du dømmer / tenker om deg selv i situasjonen og hvordan du bruker følelsene dine.
For å være litt mer konkret, kan du
  • 1. Øve på å ha større forståelse og medfølelse for deg selv i situasjonen du var i - hvordan var det å være deg? Hvilke forutsetninger hadde du? Var det bare lett å gjøre det du i ettertid anser som bedre?,
  • 2. Prøve å plassere sinnet der det trolig først og fremst hører hjemme - rettet mot hen som behandlet deg dårlig og dermed skapte situasjonen som vekket sinne i deg, og
  • 3. Øve på å sette passende grenser, noe sinne kan hjelpe deg med. Å oppleve sinne kan være et signal om at noen utfordrer grensene dine og kan kanaliseres som en kraft til selvivaretakende, "sunn", selvhevdelse. F.eks. kan en opplevelse av at det ikke kjennes riktig å bli behandlet sånn, at det ikke greit at noen gjør sånn med / mot meg, at du ikke finner deg i sånn oppførsel, at det vekker irritasjon/sinne i deg når noen behandler deg slik de gjør og lignende være et tegn på at noe bør gjøres, at kanskje en grense bør settes - at du bør si ifra på en måte eller at du bør trekke deg unna personen.
  • 4. Et fjerde tips kan være å minne deg selv på perspektiver som at det som har skjedd har skjedd, at du ikke kan gjøre noe med fortiden, at det ikke trenger bli slik i fremtiden - særlig om du lærer av det som skjedde, at personen som behandlet deg dårlig trolig har hatt andre motiver enn å fortelle deg sannheten/fakta om hvordan du er (f.eks. prøvd å såre deg eller manipulere deg), at du kan søke mennesker som behandler deg på en bedre måte, og at du kan prøve å vende oppmerksomheten et annet sted, f.eks. utover til sansene eller til mer hjelpsomme perspektiver, minner eller fantasier når du trekkes mot tanker om denne relasjonen utover det som er hjelpsomt for deg. Jeg vet at dette ikke er så lett som det er sagt, men jeg tror det er noe en kan bli bedre på ved øvelse. 
 
Jeg legger ved en artikkel som utdyper noe av dette (å få en god relasjon til seg selv) og håper det kan være nyttig for deg. 
 
Lykke til med å bli mindre opptatt av fortiden og med å forhåpentligvis bli bedre rustet til å møte deg selv og relasjoner på måter som fungerer bedre for deg. 

Vennlig hilsen Psykologen i SiO

Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?