?

Hvordan bli mindre sosialt engstelig med kjærestens familie?

Kvinne 21 . 03 Mars 2021
Spørsmål

Hei. Jeg trenger hjelp til å overkomme sosial angst når jeg er hos kjæresten min sin familie. Jeg har hjertebank, rødmer, stammer, svetter, og er redd for å si noe dumt eller bli misforstått, sånn at jeg feks må forklare hva jeg mener, og derfor blir nødt til å snakke enda mer, uten å klare å formulere meg ordentlig fordi jeg er nervøs. Har kjent dem en stund nå, og det blir bare verre. Føler de ser på meg og vurderer meg hele tiden, og at jeg ikke klarer å leve opp til det bildet jeg har av meg selv. Nå prøver jeg å unngå å si noe i det hele tatt, og takker nei til å komme i frykt for å rødme og dumme meg ut. Det er verst når vi sitter ved bordet, og jeg må ha øyekontakt med familiemedlemmene hans. Blir veldig skuffet over meg selv hver gang vi har møtt dem. Jeg er egentlig en sosial, morsom og godt likt person. Hos dem virker jeg som en kjip og redd person, og det virker umulig å komme seg ut av den onde sirkelen. Trodde det skulle bli bedre med tiden men det har ikke skjedd.

Kvinne (21)
Fagperson svarer
Hei

det høres både vondt og gjenkjennelig ut å oppleve å miste sin vante og tryggere væremåte i noen situasjoner, særlig i situasjoner der mye virker å stå på spill. For meg høres det ut som du, veldig forståelig, ønsker å gjøre et godt inntrykk på foreldrene til kjæresten din, men at forsøket på å oppfylle dette ønsket, kanskje av flere grunner, blir en anstrengelse som virker annerledes enn det du ønsker. Hva som får oss til å oppføre oss som vi gjør, er gjerne sammensatt, så jeg vil ikke utelukke at hvordan du blir også har å gjøre med hvordan foreldrene til kjæresten dine er, både hva de vekker i deg og hva de gjør. Kan hende kunne de gjort det lettere for deg å kjenne deg trygg og mindre presset til å leve opp til et ideal? Den eneste du kan gjøre noe med direkte er imidlertid bare deg selv, og for meg høres det ut som denne situasjonen vekker kritisk selvbevissthet i deg. Dette innebærer at du får vansker med å være mer "naturlig" som den du vanligvis kjenner deg selv som. I et annet svar har vi nevnt en rekke tips til hvordan jobbe med seg selv for å bli mindre plaget av slik selvbevissthet, så jeg vil anbefale deg å ta en titt på det svaret og se om noe av det kan være til hjelp for deg. 

Jeg fikk lyst til å legge til at det er vanskelig å være helt sikker på hvordan andre opplever en og at en gjør det komplisert for seg selv hvis en forventer å ha kontroll over andres opplevelser, f.eks. ved å prøve å sikre seg at en blir likt. Jeg lurer bl.a. på om også en mer nervøs eller "kjip og redd" utgave av deg er mulig å like og ha forståelse for? Og jeg lurer på om foreldrene tenker på hva du synes om dem og anstrenger seg for å få deg til å like dem? Kan hende de også er nervøse og at dette spiller inn på hvordan dere har det? Kort fortalt: kanskje du påtar deg mye ansvar for hvordan det skal være mellom dere og at det er grenser for hvor mye din anstrengelse kan gjøre? 

 

Uansett ønsker jeg deg lykke til med mindre "selvbevisst" fremtidig samvær med familien til kjæresten din! 

 

 

Vennlig hilsen

 

Psykologen, SiO Helse

 

Finner du ikke det du leter etter?