?

Spiseforstyrrelse; hår, uro, søvn, menstruasjon

Kvinne 20 . 23 Oktober 2019
Spørsmål

Hei! Har slitt med spiseforstyrrelse og gått kraftig ned i vekt det siste året. Likevel har vekten vært tålig stabil i flere mnd nå og jeg har kuttet ned på treningsmengden, samt fått et bedre forhold til mat. Vil si at forholdet er mer eller mindre stabilt nå, men likevel opplever jeg å miste uvanlig mye hår, er til tider svært urolig, opplever noe søvnvansker og må svært ofte på toalettet. To sistnevnte har vært et problem lenge. I tillegg har jeg ikke hatt mens på 1 år.. . Sist jeg var hos legen for helsekontroll hadde hun ikke noe å kommentere på blodprøvene mine, bortsett fra noe syreubalanse i kroppen (?). Har nå opplevd disse symptomene over lengre tid og begynner å bli bekymret. Hva kan det være og hva bør jeg gjøre?

Kvinne (20)
Fagperson svarer
Hei



Hei,

Det er leit å høre at du sliter med denne lidelsen, men det er godt at du er i ferd med å bli bedre.

De individuelle hårene på hodet ditt fornyes hele tiden, og hvert enkelt hår har flere faser. Vekstfase, hvilefase der håret ikke vokser lenger, og tapsfase. Etter tapsfase før det gror på nytt fra hårsekken som start på ny syklus i vekst. De individuelle hårene er i forskjellige sykler alle sammen. 90% av dem vil være i vekstfase til enhver tid.

En tilstand som kalles Telogen effluvium kan utløses av raskt vekttap, ernæringssvikt, eller betydelig stress. Ved denne lidelsen skyves mange av hårene over i tapsfasen før de skal, gjerne opp til 30-50% av dem, og man kan derfor miste svært mye mer hår enn normalt i en periode. Det kan skje en del måneder etter at man gjennomgikk f. eks et betydelig vekttap eller stressperiode. Mange som har en spiseforstyrrelse vil oppleve å kunne få Telogen effluvium.

Prognosen er god, håret kommer tilbake som før forutsatt at kroppen får den hvile og energi den trenger til å fornye seg og at årsaken fjernes. Det kan imidlertid fortsette opp til 6 måneder. Hud og hår fornyer seg hele tiden, og er spesielt avhengig av god ernæring.

Mange som har en spiseforstyrrelse har også angst, det kan gi symptomer som uro og urolig søvn. Det kan faktisk også gi en urolig urinblære da nervesystemet vårt også påvirker den. Når menstruasjon uteblir når man er ung er vekttap og hyppig trening blant de vanligste årsakene. Blodprøvene gir aldri det fulle bildet av hvordan kroppen har det, det er mange viktige prosesser i kroppen vi ikke kan måle med prøver. At menstruasjonen uteblir er nok et tegn på at vekten og fettprosenten fortsatt er for lav.

Med meget stor grad av sikkerhet tror jeg alle disse symptomene kan gå tilbake om du fortsetter med å holde vekten, og forsøker å legge mer på deg igjen. En fastlege eller psykolog vil være en god hjelp på veien, der du kan ta opp symptomer og følelser du har rundt mat og vekt. Mange med en spiseforstyrrelse bruker kontroll av mat og vekt som en måte å dempe angst på, men det gir dessverre gjerne bare en forverring av angstplagene på sikt. Samtidig har ikke kroppen det bra, og det merker man gjerne på hud, hår og menstruasjon.

Ønsker deg lykke til. Husk på at du ikke er alene med å ta kampen mot en spiseforstyrrelse, det rammer dessverre mange unge jenter. Du skal bare tenke at du også skal klare å komme deg ut av forstyrrelse. Se gjerne på denne linken fra Ung.no for råd til selvhjelp, og du kan lese mer om kroppslige skader av forstyrrelsen i denne linken.

 

Hilsen legen, SiO Helse

 
Finner du ikke det du leter etter?