?

Rar aktivitet i hjernen, kan det være psykose?

Kvinne 24 . 18 Februar 2022
Spørsmål

Hei, i det siste har jeg slitt med rar "aktivitet" i hjernen om jeg kan si det på den måten. Altså jeg ligger å skal sovne, men sovner inn i en drøm? Har ekstremt mye aktvitet i hjernen, føles ut som at alle (vet ikke hva det kalles) men cellene i hjernen går av samtidig og får en sterk hodepine. Jeg lå og skulle sove også i drømmen kommer det et vesen inn jeg ikke vet hva er og kniper meg i begge hoftene. Og jeg våkner av at jeg kvepper skikkeig, kraftig rykk som jeg aldri har opplevd før. Det skal sies at jeg har veldig mye søvnparalyse men har liksom blitt vant med det. Men det var skikkelig ekkelt. Derfor lurer jeg på om jeg har noe problem med hjernen?eller om dette er psykosesymptomer? Noe jeg ble veldig redd av i drømmen var at en heks eller noe, sa til meg at "alle tankene du har hatt i det siste har jeg styrt". Dette fikk meg til å føle som at jeg ikke styrte mine egne tanker og at noen på en måte har styrt meg uten at jeg selv visste om det?Var veldig ekkelt.Er dette normalt?

Kvinne (24)
Fagperson svarer
Hei

Hvorvidt det du opplever er normalt eller om det kan dreie seg om begynnende psykose er dessverre ikke mulig å vurdere sikkert utfra det du beskriver, uten å vite mer om deg og dine opplevelser. (Vi kan ikke diagnostisere tilstander via denne tjenesten)

Det jeg kan være sikker på er at det er fint at du selv er oppmerksom på hvordan du har det, og at du stiller spørsmål om hvorvidt du trenger hjelp. 

Uansett hva det er, så virker det veldig slitsomt for deg, så jeg foreslår at du gjør følgende:

  • Skriv ned hvilke symptomer du opplever for tiden, og hvordan de har endret seg over tid. 
  • Bestill time hos fastlegen din og beskriv hva du opplevd. Jeg vet ikke om fastlegen din kjenner deg godt fra før, men det er uansett fint at du også forklarer hva av dette som er nytt, og hvorvidt du har hatt lignende opplevelser tidligere i livet. 
    • Fastlegen kan da gi deg mer grundig tilbakemelding på om dette er noe å bekymre seg for eller ikke. Fastlegen kan henvise deg til riktig instans om hen vurderer at du trenger utredning eller behandling. 
  • Har du allerede kontakt med en psykolog eller psykiater kan du selvfølgelig også ta det opp med den personen. 

Skulle ting bli forverret og du trenger akutt hjelp kan du ringe legevakt på telefon 116 117. 

 

Vennlig hilsen fra psykologen, SiO Helse

Finner du ikke det du leter etter?