?

Hvordan unngå å ta alle spørsmål om psykisk helse som innvaderende?

Annet 20 . 27 April 2021
Spørsmål

Hei. Hvordan slutter man å ta alle personlige spørsmål som innvaderende og spørsmål om psykisk helse som kritikk eller negativt, og hvordan blir man flinkere til å bortforklare for det er åpenbart at det virker som jeg skjuler noe og det går ikke, jeg er aldri personlig og sånn og aldri vært det, skjønner ikke, hvordan klarer folk det.

Annet (20)
Fagperson svarer
Hei

Det at man opplever personlige spørsmål som invaderende og trekker seg unna, handler stort sett om at man vil beskytte seg og er redd for hvordan man blir oppfattet. Kanskje har du lett for å tenke at du blir oppfattet negativt når du ikke har det bra, og at du derfor helst vil skjule det? I så fall er du ikke alene om det. Det er en av grunnene til at psykisk helse er et så stort tema i nyhetsbildet. Det blir lettere for oss å snakke om vanskelige følelser og tanker, når vi vet at det er noe alle mennesker kan streve med. 

Det at du aldri har vært personlig, som du sier, henger antagelig sammen med hva dere har snakket om i oppveksten din, og hvordan dere har snakket om det. Kanskje ble det bare for vanskelig å snakke om vonde ting? Det at du ikke er vant til å snakke om vanskelige ting betyr jo bare at du ikke har så mye øvelse i det og dermed ikke vet helt hva som vil skje. Den eneste måten å finne ut av det på, er jo å prøve på det, litt etter litt. Du kan også være åpen om at det er uvant for deg å snakke om vanskelige ting, hvis du vil det. Når vi gjør noe som er nytt og litt ukjent for oss, så kan det være vanskelig å forestille seg at man får det til, men det trenger du jo heller ikke å klare - å se det for deg, mener jeg. Prøv bare på det allikevel, så vil du jo erfare hvordan det går.

Lykke til!

 

 

 
Finner du ikke det du leter etter?