?

Hvordan roer jeg meg ned emosjonelt?

Kvinne 25 . 18 Mars 2022
Spørsmål

jeg føler jeg sliter en del med engstelighet. De 5 siste årene har jeg jobbet med det gjennom å høre på psykologi podcaster, dra til terapeut og å utfordre negative og angst skapende tanker. Jeg har kommet langt på disse årene, men jeg har fortsatt et nivå av angst eller engstelse som jeg opplever som for mye. Problemet for meg nå er et problem oppstår så klarer jeg å snakk meg selv ned, til et punkt, men når jeg når det punktet så føler jeg mye på angst. Det tømmer meg for energi og gråter og har får en sterk emosjonell reaksjon(som kan bli forverret av at jeg føler meg dum for å reagere slikt). Jeg føler at jeg alltid "må" komme til det punktet før jeg klarer å "ta meg sammen" eller akseptere situasjonen helt. Selv om jeg rasjonelt sett vet at ting vil ordne seg så lenge jeg jobber for det, så klarer jeg ikke å roe meg selv ned emosjonelt sett. Jeg ønsker å slippe å måtte nå bunnen hver gang det er en situasjon som skaper negative følelser. Hva gjør jeg med dette?

Kvinne (25)
Fagperson svarer
Hei

Takk for et stort og spennende spørsmål, som er relevant for så mange. I tillegg er det imponerende at du legger så mye krefter ned i å få det bedre. Det skal du gi deg selv ros for! 

For at vi skal ha det godt med oss selv, er emosjonsregulering eller det å roe seg ned følelsesmessig, veldig viktig. For å roe oss ned trenger vi:

  • Å akseptere at følelsen er der ("jeg er engstelig nå")
  • Aksept og toleranse for dine reaksjoner  ("det er ok at jeg er engstelig, sånn pleier jeg å reagere når det oppstår et problem")
  • Realistisk forventning til deg selv: Ikke forvente å møte problem uten å bli engstelig, da vil du fort kjenne deg mislykket
  • Å tåle hva som skjer i kroppen når følelsen er der (ikke bli stressa og redd av at hjerte banker, du puster raskere, du skjelver e.l.. Si til deg selv at dette er en angstreaksjon, det er ikke farlig)
  • En god selvdialog: vær bevisst hvordan du snakker til deg selv. "Dette går bra, du pleier alltid å bli veldig engstelig til å begynne med, nå må du prøve å tenke klart på hvordan du kan løse dette etc. ".
  • Bruk pusten til å roe ned følelsen
  • Prøv å bygge opp en tillitt til deg selv, til at du klarer å stå i problemer og som regler pleier å løse det som kommer, fordi du har de egenskapene som trengs!

Håper disse tipsene kan hjelpe deg noe! Noe av det viktigste du gjør er å heie på deg selv! Du er tøff som prøver så godt du kan å utfordre angsten!

Vennlig hilsen Psykologen i SiO 

 
Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?