?

Går det ann å ha mild psykoselidelse?

Annet 26 . 08 April 2022
Spørsmål

Hei, går det ann å være så engstelig at man får psykotiske symptomer? Jeg har vært hos mange spesialister angående psykose symptomer. Men alle sier at de ikke ser det på meg i en fase med mange symptomer. At det at jeg fremstår så rolig ikke er normalt når man er psykotisk. Jeg kan si at jeg har en innsikt i mine psykotiske symptomer, før visste jeg ikke at jeg var psykotisk. Men desto eldre jeg bli jo mer greier jeg å merke at jeg har psykotiske symptomer. Men jeg vil ikke ha hjelp i disse fasene med psykotiske symptomer. Jeg vil derimot ha hjelp når jeg har sosial angst, panikk angst også videre. Jeg har psykotiske symptomer selvom jeg merker selv at det er psykotisk, symptomene kan være sterke. Men jeg bare står der og hallusinerer selvom jeg vet at jeg hallusinerer. Men går det ann å ha en mild form for psykoselidelse? Jeg får problemer med funksjon og alt det men samtidig har jeg innsikt. Det er ingen andre enn meg selv som spotter mine psykotiske symptomer utenom fremmede.

Annet (26)
Fagperson svarer
Hei

Hvorvidt det du opplever fyller kriteriene for en psykoselidelse er dessverre ikke mulig å vurdere uten å vite mer om deg og dine opplevelser. Vi som svarer her arbeider i SiO, der vi tilbyr korttidsterapi for milde til moderate psykiske plager og har altså ikke spesiell kompetanse på psykosesymptomer. (Vi kan uansett ikke diagnostisere tilstander via denne tjenesten).

For å si noe om ditt spørsmål "finnes det en mild form for psykoselidelse" så kan jeg si på generell basis at alle psykiske plager eksisterer på et spektrum, der noen har betydelig mildere plager enn andre. Psykotiske symptomer kan også være en del i flere forskjellige type tilstander, f eks depresjon og traumelidelse.

Psykose kan befeste seg i mennesker på ulike måter. Noen har god innsikt i egen situasjon, og kan absolutt være rolige til tross for at de har en psykoselidelse. Vi vet også at psykosen kan svinge, og at man kan gå inn og ut av psykosen i løpet av ulike tidsperioder.
Psykose er en indre forvirringstilstand, og kan ikke observeres direkte.

Det jeg kan være sikker på er at det er fint at du selv er oppmerksom på hvordan du har det, at du har økende innsikt, og at du søker kunnskap og støtte. Det som pleier å være hjelpsomt ved psykotiske symptomer er å lære seg å gjenkjenne dem, finne strategier for hvordan å håndtere dem, og å ikke handle utfra dem. Noen trenger medisiner, og har god hjelp av det. 

 Jeg vil anbefale deg følgende:

  • Skriv ned hvilke symptomer du har opplevd, og hvordan de har endret seg over tid.
  • Bestill time hos fastlegen din og beskriv dine symptomer og hva du lurer på.
    •  Fastlegen kan drøfte det du lurer på og eventuelt henvise deg til riktig instans om hen vurderer at du trenger mer utredning eller behandling. 
  • Har du allerede kontakt med en psykolog eller psykiater kan du selvfølgelig også ta det opp med den personen. 

Skulle ting bli forverret og du trenger akutt hjelp kan du ringe legevakt på telefon 116 117. 

Vennlig hilsen fra psykologen, SiO Helse

 

Finner du ikke det du leter etter?