?

Er dette bipolar lidelse og bør jeg oppsøke noen for dette?

Mann 28 . 01 Oktober 2021
Spørsmål

Hei, jeg ble anbefalt å stille spørsmålet her. Jeg har lenge hatt perioder hvor jeg vekselsvis er i veldig godt humør den ene dagen, og i veldig dårlig humør neste dag. Jeg har vært klar over dette lenge, men har tenkt at det har vært en form for depresjon som har kommet og gått. Det varer vanligvis noen dager, og så går det over igjen. Her om dagen ble jeg gjort oppmerksom på bipolar lidelse, og det var som om brikkene falt på plass. Jeg ønsker ikke å selvdiagnosere meg, men jeg føler også at det ikke er alvorlig nok til å oppsøke profesjonell hjelp. Jeg har disse periodene ca én gang i mnd. Noen dager er jeg veldig aktiv og snakker mye mer enn normalt (Jeg snakker svært lite til vanlig), og så er det plutselig som en bryter som blir slått på, og jeg havner helt ned i kjelleren med en slags depresjon, hvor jeg ikke vil prate med noen og blir irritert av den minste ting, noe som plager meg litt. Kan dette være bipolar lidelse, og er det nødvendig å oppsøke noen? Takk for svar!

Mann (28)
Fagperson svarer
Hei

Du beskriver variasjoner i blant annet humør, aktivitetsnivå og sosial væremåte som kan være forenlig med bipolar lidelse. 

En utredning vil ta sikte på å kartlegge symptomene mer i detalj (f. eks nøyaktig hvor lenge varer periodene, omfang av symptomer, mm.) og deretter vurdere om det også kan være andre årsaker, både psykiske og somatiske, til de variasjonene i stemningsleiet som du beskriver. 

Hvorvidt du skal oppsøke noen for dette, må først og fremst avgjøres av deg. Ved bipolare tilstander kan det være et fortrinn å avdekke det så tidlig som mulig for å komme i med oppfølging og tiltak, slik at tilstanden ikke får gradvis større konsekvenser for evnen til å fungere på studier, relasjoner og på andre viktige områder. Du skriver at du ikke tenker det er alvorlig nok til å oppsøke profesjonell hjelp. Ut ifra det du har beskrevet kan det i hvert fall ikke utelukkes at dette kan dreie seg om bipolare svingninger, noe jeg tenker er god nok grunn til å oppsøke behandlingsapparatet. Din fastlege kan henvise deg til spesialisthelsetjenesten der utredning av bipolare lidelser gjennomføres. 

Vennlig hilsen,

Psykologen, SiO Helse

Finner du ikke det du leter etter?