?

Angst for å bli gravid, selv om jeg går på p-piller.

Kvinne 23 . 01 Mars 2022
Spørsmål

Jeg er kjempe redd for å «være med gutter» fordi jeg har SKIKKELIG angst for å bli gravid! Jeg går på p-piller og har gjort det i mange år, men er allikavel kjempe redd for å bli gravid selvom jeg vet jeg er relativt safe med pillene siden jeg er flink til å ta de til ca samme tidspunkt! Hvis jeg har vært med en gutt så går jeg hele tiden og tar tester, kjenner på alle «symptomene (som egt ikke er der) og dette er fryktelig slitsomt da jeg rett og slett får panikk og sliter med å sove Jeg tørr heller ikke å bytte til ett tryggere prevensjonsmiddel da jeg ikke har fått noen bivirkninger av p pillene og har hørt så mange «skrekkhistorier» om spiral og P-stav i forhold til besvimelse og jeg har en fryktelig angst for å besvime! Har dere noen tips til å bli kvitt denne ekstreme redselen for å bli gravid? Jeg lurer også på om man bestiller time hos psykolog i SiO helse, må man da ha en spesifikk grunn for å snakke med de? Jeg sliter med mye som angst, ensomhet, hjemlengsel og vil snak

Kvinne (23)
Psykologen svarer
Hei

P-pillen er et av de sikreste prevensjonsmidlene med tanke på å forhindre svangerskap. Tas den riktig, kan man regne at av 1000 kvinner som bruker den i ett år, blir tre gravide (Pearl indeks 0,2–0,4) (Kilde: Store medisinske leksikon).

Kondom hvis brukt riktig og av god kvalitet er nesten 100 prosent sikker. I tillegg er kondom den eneste prevensjonen som beskytter mot seksuelt overførbare sykdommer.

Med det sagt høres det ut som at du har angst for flere ting, og at dette plager deg mer enn hva som er forholdsmessig til risikoen du utsetter deg for. Det du beskriver er typisk for mange former av angst, det at man ser for deg verste utfallet ("katastrofescenarier") og leter etter tegn i kroppen på at det kan være sant, og bruker lang tid på å gruble og bekymre deg. Det er mange som sliter med dette, og jeg forstår at det er veldig slitsomt og skummelt for deg!

Det finnes god behandling for dette, men det krever at man er klar for å utsette seg for ubehag (gradvis og planlagt), slik at man på sikt blir tryggere og friere, og mindre styrt og av angsten. For deg ville det blant annet være å plukke bort en del ting du gjør for å prøve å roe ned angsten (teste deg mange ganger, lete etter tegn i kroppen, m.m.), da dette gir lettelse på kort sikt, men opprettholder angsten på lang sikt. Du kan gjerne se på denne selvhjelpsvideoserie om angst, der jeg for deg anbefaler video 1 - 4 og video nr 6. 

Du er også velkommen til å ta kontakt med psykolog eller rådgivere i din samskipnad. Du spør om man må ha en spesifikk grunn, og svaret er at man bør ha noe man opplever som et problem og som man ønsker hjelp med å finne ut av eller å jobbe med. Om du vil ha støtte i å komme deg over angsten for å bli gravid eller for å besvime så kan det passe å snakke med en psykolog. Om du vil snakke om ensomhet og hjemlengsel så anbefaler jeg rådgiver, da de er spesialisert på den type temaer. 

Lykke til!

Vennlig hilsen fra psykologen

Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?