?

Prevensjon etter fødsel

Kvinne 22 . 04 Mai 2022
Spørsmål

Hei. Jeg har nylig født barn, og gjennomgikk en ganske tøff fødsel som endte opp med masse komplikasjoner. Jeg er blitt litt traumatisert pga dette, og ønsker ikke flere barn nå på en god og lang stund. Jeg føler også at jeg ikke tåler lenger smerte og er redd for masse nå. Jeg hadde ganske høy smerteterskel før, men føler jeg mistet det nå og er blitt ganske pyse etter fødselen. Fastlegen min gir meg alltid inntrykk av at hun ikke har tid til meg og besvarer ikke alle spørsmålene mine. Så jeg føler meg ganske ukomfortabel hos henne. Problemet er at jeg trenger prevensjon og har ikke råd til å gå hos en privat gynekolog, samt gjelder ikke den støtten for prevensjon for de som har fylt 22 leste jeg på nettet. Så jeg vet ikke hvor jeg kan få prevensjon, jeg ønsker kobber spiral. Jeg ønsker ikke noe hormonelt. Hvor kan jeg får hjelp og veiledning til prevensjon, er det eventuelt annet støtte jeg kan få med tanke på at jeg er student og har dårlig økonomi ?

Kvinne (22)
Fagperson svarer
Hei

Fødsler kan av og til bli kompliserte og det er klart at det føles traumatiserende når det skjer. Jeg vil først oppfordre deg til å prate om det som skjedde med en god samtalepartner, og på den måten få bearbeidet noen av tankene og følelsene. Dette er viktig både for deg personlig og for den videre tilknytningen til barnet. Jordmødre på helsestasjon for barn har stort fokus på mødrenes helse og jeg vil anbefale deg å ta kontakt med dem for å snakke om det som skjedde istedenfor å sitte med det alene.

Når det kommer til prevensjon så kan man sette inn kobberspiral hos de fleste fastleger. Andre alternativer kan være Sex og samfunn i Oslo. Du kan finne mye god informasjon om ulike prevensjonsmetoder på deres nettsider og de er flinke med prevensjonsveiledning etter fødsel. Innsetting av spiral kan være smertefullt så du må vurdere om du er klar for det så raskt etter fødselen. Vi anbefaler vanligvis å vente i minst 6-8 uker etter fødselen før man setter inn en spiral, men mange behandlere vil til og med råde deg å vente til 12 uker etter fødselen. Du kan lese mer om kobberspiral i denne artikkelen. Hvis du får resept på kobberspiral fra en lege, så trenger det heller ikke være så dyrt.

Jeg ønsker deg masse lykke til!

Mvh

Fastlegen, SiO Helse

 

 
Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?