?

Skal jeg fortelle lærer og kursvenner at jeg er på autismespekteret?

Kvinne 23 . 07 Januar 2022
Spørsmål

Er det en god ide att fortelle lærare og/eller kursvenner att jag er på autismespektret? Vad er før- og nackdelarna med det? Hvordan ska jag ta opp det? Og hvordan kan jag førklara det på en måte så de ikke missförstår. Finns mange stereotyper och missoppfattningar om diagnosen, så er redd før att folk ikke skulle tro på mig eller se på mig annledes. Men om jag kunde forklare det skulle det kanske også vare en mindre börda eftersom visse ting i min atferd kunde bli mer förståeligt samt att jag kunde vara mig selv mer och ’maska’ mindre runt disse personerna, vilket ju tar mye energi.

Kvinne (23)
Fagperson svarer
Hei

Jeg synes du selv resonnerer bra om fordeler og ulemper, så jeg prøver å oppsummere og videreutvikle det du sier selv:

Fordeler

  • Mulighet til å bli bedre forstått
  • Mindre stress og anstrenging for å holde "maska"
  • Kunne være mer "meg selv"

Ulemper

  • Risiko for å bli misforstått
  • Risiko for å bli dømt/satt i bås
  • Risiko for å ikke bli trodd

Det er i tillegg en potensiell fordel du ikke nevner: du kan ha krav på tilrettelegging, dersom diagnosen medfører vansker med å mestre studiet. Dette kan for eksempel omfatte både fysiske forhold og pedagogiske tiltak som tilrettelegging av undervisningsopplegg og eksamen. 

Vedrørende ulempene du nevner så forstår jeg at det føles skummelt, og kanskje har du opplevd noe av dette tidligere i livet?
Uansett vil jeg minne deg på at ingen av oss har kontroll over hva andre mennesker tenker om oss, eller hvorvidt de har negative fordommer. Det eneste vi kan gjøre er å forklare så godt vi kan når vi ønsker å bli forstått, og dersom den andre fortsatt dømer eller misforstår så har vi hvert fall gjort det vi kunne. 

Hvordan forklare?
Om du bestemmer deg for å prøve ut dette så kan du på forhånd tenke litt gjennom hva du ønsker å formidle. 
1. Hva er annerledes eller utfordrende for deg? Hva ønsker du at andre skal forstå?
2. Hva forventer eller ønsker fra den du snakker med for å gjøre ting lettere for deg? Er det noe du ønsker at de skal ta spesiell hensyn til?

Ta gjerne hjelp av en som kjenner deg godt (venn eller familiemedlem?) for å tenke gjennom dette.

Lykke til!

Vennlig hilsen fra psykologen, SiO Helse

Finner du ikke det du leter etter?