?

Kan jeg få tinnitus av min egen finger i øret?

Mann 22 . 05 Juli 2022
Spørsmål

Hei! Jeg er en ung mann som sliter med en helseangst. Siste mnd har jeg slitt med problemer med ørene. Det er tidvis vondt og føler at jeg hører dårligere enn tidligere. Siste tiden nå har jeg tatt pekefingeren i hvert øre for så og presse den litt ned, slik at du får det lille trykket eller vakuum som da høres som en lyd inne i øret. Dette har jeg gjort gang etter gang og da har det blitt ganske plagsomt nå grunnet tvangstanker. Jeg var hos legen nylig, ørene så helt fine ut og trommehinne og alt var helt inntakt. Lege forsikret meg om at ja, det er plagsomt for ørene og ta den «sjekken» med fingrene hele tiden, men at uansett hvor mye jeg gjør det så klarer jeg ikke skade noe, ørene kan bli sensitive og slitne, men ikke skade. Men nå for tiden sliter jeg veldig med tinnitus/øresus, noe som jeg vet kommer av alle tankene med øret. Har ikke blitt utsatt for høy lyd, er det da slik at det ikke er mulig for meg å skape kronisk tinnitus av mine egne fingre og lyden i øret?

Mann (22)
Fagperson svarer
Hei

Nei, det er ikke sannsynlig at du vil kunne pådra deg tinnitus ved å fremprovosere denne lyden i øret med fingrene. Det er mer mulig at huden i ytre øregang kan bli irritert.

Behovet for å stadig sjekke ørene, høres slik du selv sier, ut som en tvangspreget handling.

Tvangstanker oppstår ved at man tillegger tankene mye "makt" og at man blir redd for dem eller deres konsekvenser. Tanker fungerer slik at når man prøver hardt å IKKE få dem så blir de gjerne sterkere og mer forstyrrende. Dette kalles for ironisk prosess. (Og er ikke farlig)

Når du lar tankene (frykten for tinnitus f eks) styre din atferd (ved at du må "sjekke") så oppfører du deg "som om" det er sant at tankene dine er farlige, og at dette er noe du må passe på. Det gjør at de vekker mer angst og ubehag, og opprettholder problemet. Løsningen er å akseptere at tankene og ubehaget kommer, samtidig som du øver på å redusere sjekkingen (og etter hvert slutte helt). Selv om ditt endelige mål er å bli fri fra stressende tanker om helse, så er den beste måten å gjøre det på å tenke "Det er OK at jeg har denne tanken – det gjør ikke noe om den kommer tilbake".

Dersom du opplever det som umulig å stå imot impulsen til å sjekke ørene så er et godt tips å prøve å utsette handlingen. Du kan f eks sette en timer på 5 minutter og vente før du sjekker. Gradvis øker du lengden, og etter hvert vil du kanskje merke at du ikke trenger å sjekke når du ventet ut tiden. 

Når du først prøver dette vil du nok oppleve at det er vanskelig, men husk at verken angst eller tanker er farlige, og dine tanker har ingen sammenheng med hva som skjer i verden. 

Her finner du et flott selvhjelpshefte for tvangstanker som forteller mer om hvordan de fungerer og hva du kan gjøre selv. 

Jeg anbefaler deg også å se på denne videoserien om helseangst. 

Jeg vedlegger også en podcast der en student snakker med en psykolog i SiO om sine tvangstanker og får informasjon og råd. 

Vennlig hilsen,
Fastlegen og psykologen, SiO Helse

Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?