?

Er jeg bipolar? Svinger fra hyper og lykkelig til nedstemt.

Kvinne 21 . 18 Februar 2022
Spørsmål

Hei mitt spørsmål er om jeg er bipolar? Jeg lurer på dette fordi jeg ofte opplever store oppturer og nedturer i hverdagen. Et eksempel er i går. I går var jeg veldig glad og sikkelig lykkelig, jeg hørte på sanger og satt på rommet og danset til disse. Og jeg opplevde dagen som drit bra. Og så kommer dagen idag. I dag har jeg ikke gjort mye annerledes fra i går, men jeg opplever dagen som svært trist og tom. Jeg føler meg bare nedstemt og har ofte «vonde tanker». Jeg tenker at jeg ikke er god nok, og at jeg ikke er bra nok. Og at alle andre er lykkelige og koser seg, mens jeg er ulykkelig. Jeg tenker også at jeg ikke har noen venner og at ingen ønsker meg som deres venn uansett. Disse tankene blir ofte sikkelig vonde og jeg føler meg så trist. Men så går de på en måte «over» i løpet av noen uker og jeg føler meg «lykkelig» og sikkelig hyper. Høres dette rart ut? Jeg er kjempe bekymra

Kvinne (21)
Fagperson svarer
Hei

For å få svar på ditt spørsmål trenger du en mer grundig vurdering av helsepersonell, som kan stille flere spørsmål om deg og hvordan dette har vært over tid. Jeg anbefaler at du bestiller time hos din fastlege. Fastlegen kan da enten gi deg betryggelse på at dette virker normalt, eller hjelpe deg med henvisning til utredning om du skulle trenge det.

Du kan gjerne forberede deg ved å skrive ned hva du opplever (når startet dette, hvor lenge værer "oppturer" og "nedturer", er det sammenheng med hendelser i livet, og hvorvidt du har andre i familie og slekt med psykisk lidelse).

Det å ha svingninger i humør er ikke nødvendigvis et tegn på bipolar lidelse, og det er vanlig å oppleve dette, spesielt i tenårene og tidlig voksen alder. Det finnes forskjellige subtyper av bipolar lidelse, men felles for dem er at det går utover din evne til å fungere i hverdagen, og at også de "bra" periodene skaper problemer for deg (f eks i form av impulsiv atferd, krangling med andre, overforbruk av penger, eller det å starte mange prosjekter som man ikke kan fullføre). 

Jeg vedlegger også en artikkel om hvordan å ta vare på ditt "psykiske immunforsvar", og en artikkel om hvordan å få en god relasjon til seg selv, som vil være hjelpsomt uansett om vanskene fyller kriterier for en diagnose eller ikke. 

Lykke til!

Vennlig hilsen fra psykologen, SiO Helse

Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?