?

Hvor lang tid tar en ADHD-utredning?

Kvinne 22 . 26 April 2022
Spørsmål

Hei Jeg har mistenkt ADHD en stund, men aldri sett noe poeng i å utrede det før nå, og lenge også tenkt at det ikke er en diagnose jeg vil ha uansett. Jeg har flere symptomer som går tilbake til barneskolen, men har alltid vært skoleflink. Dermed var det egentlig aldri noe tema å ta det til utredning. Jeg går nå på et krevende studie i utlandet og trives godt, men kjenner på utfordringer med å holde fokus spesielt knyttet til de mindre interessante/relevante temaene. Særlig under selvstudier. Dette er ikke noe nytt, men har aldri vært et betydelig problem før nå. Jeg har også nylig blitt klar over de mindre tydelige tegnene på ADHD, og det viser seg at flere av utfordringene mine ellers i livet også kan forklares av ADHD. Jeg tenker derfor å be fastlegen min om utredelse når jeg kommer hjem i sommerferien. Det jeg lurer på er, hvor sannsynlig er det egentlig å få ferdiggjort utredning før jeg må reise tilbake til studielandet i september?

Kvinne (22)
Fagperson svarer
Hei

ADHD/ADD-utredning skjer stort sett ved landets DPSer (distriktspsykiatrisk poliklinikk). Det er en lengre utredningsprosess som begynner med en samtale hos fastlegen, i tillegg til en klinisk undersøkelse med blodprøver og utfylling av diverse skjemaer som brukes i utredning av ADHD. 

Fastlegen vil deretter henvise deg til en nevropsykolog for videre utredning av dine kognitive funksjoner. Dersom denne utredningen peker i retning av ADHD blir du deretter henvist til DPS for endelig diagnosesetting og behandling. Når det kommer til utredning av voksne for ADHD så er det kun de med alvorlige symptomer og funksjonssvikt som prioriteres av DPS. Hvor lang tid denne utredningen vil ta kan variere veldig, men du må nok regne med minimum 6 måneder. Dette gjelder utredning i det offentlige helsevesenet, men er mest trolig kortere hvis du velger å gå til en privatpraktiserende psykiater. 

Her kan du lese mer om generelle retningslinjer for ADHD-utredning i det offentlige helsevesenet.

Mvh

Fastlegen, SiO Helse

 
Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?